A fehér gólya védelme

Európa egyik legjelentősebb gólyaállománya hazánkban költ, az adott területre eső gólyapárok számában Magyarország a második.

Népünk egyik kedvenc madara, amely elsősorban annak köszönhető, hogy a gólyapárok már szinte kivétel nélkül az emberek közvetlen szomszédságában, a lakott területeken építik fészkeiket. Ezek a fészkek többnyire villanyoszlopokon épülnek, néhány esetben gondot okozva a településen lakóknak. Egyesületünk évek óta készíttet olyan műfészkeket a gólyák részére, amelyek a villanyoszlopokra vagy különálló oszlopokra szerelve, lehetővé teszik, hogy a gólyafészek ne okozzon pl. elektromos problémát. Egyesületünk természetvédelmi gyakorlatában már több ezer műfészket helyeztünk ki támogatóink segítségével. Nem kis mértékben járultunk hozzá ezzel az akciónkkal a fehér gólya hazai védelméhez, állományának megőrzéséhez.

Az elmúlt néhány évben jelentősen csökkent a fehér gólya európai állománya. A hazai állomány jelenleg kb. 5000 pár. A gólyákat elsősorban a fészkelési lehetőségeik megszűnése, táplálkozóterületeik csökkenése veszélyezteti. Tekintettel arra, hogy vonuló madár, komoly erőpróbát jelent számukra a vonulás is. A telet Kelet-Afrikában töltik.

Egyesületünk minden évben figyelemmel kíséri a hazai gólyaállomány sorsát. Rendszeresen szervezünk országos felméréseket, amelyek lehetővé teszik, hogy pontosan megismerjük a hazai állományt és az azt veszélyeztető tényezőket. A program sikere érdekében egy országos koordinátort alkalmazunk, tevékenységünket több száz önkéntes segíti.

Az MME egyik legsikeresebb programja a gólyavédelem.

A programunk csak akkor lehet hatékony, ha a társadalmat is folyamatosan tájékoztatjuk a védelem fontosságáról. A gólyák sikeres közvetítők lehetnek a környezeti tudatosság formálásában, a szemléletformálásban is.

Fehér gólya honlap

Fehér gólya - fajvédelmi terv
A fehérgólya helyzete Magyarországon 1941-2002 (.doc)

Segítsen Ön is a gólyafelmérésben!
Felmérő adatlap (.doc)
A fehér gólya és védelme (.pdf)

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

     Egyéni és céges adományozás >>

 

 Az MME Fehérgólya-védelmi programját a Cora Íz és Hagyomány
üzletága, ...

 

... valamint a KvVM Zöld forrás programja támogatja.

 

     Köszönjük!