A Darvak országa – a Hortobágy

A Hortobágy neve egybefonódik a puszta fogalmával. A puszta mai képe a folyamszabályozás és az itt honos legeltető állattartás, a pásztorkodó ember együttes hatásaként alakult ki. A Hortobágy az egyik legjobb választás a madármegfigyelők számára: vöcskök, gémek, kócsagok, ragadozómadarak, énekes madarak fenséges kavalkádja várja a túrázókat.  Egyes években olyan inváziós madárfajokat is megfigyelhetünk, mint a színpompás pásztormadár. A látóhatáron túlnyúló puszták, a vizes élőhelyek növény- és állatvilágának ritkaságai évről-évre látogatók ezreit vonzzák. Ezen a vidéken otthonra lelt fajok sokasága egyedülálló a Kárpát-medencében, több mint 340 madárfajt mutattak ki eddig ezen a területen! Hazánk első nemzeti parkja 1973-ban alakult, ma már 10000 km2 védett területet foglal magába.

Az itt élő madárvilág megismerésére a legjobb időszak tavasztól őszig tart. Egy általános és egy speciális programunk indul:

Hortobágy - egy varázslatos madárvilág

Túrák indulnak időpont egyeztetéssel április, május, június, július, augusztus, szeptember hónapban. A túra jellege: saját autós és gyalog. Időtartama: 5 óra vagy 10 óra. Létszám: 1 - 12 fő. Találkozás: Patkós Csárda vagy Hortobágy, időpont egyeztetéssel. Részvételi díj: 5 órás túra 24 000 Ft. + HNP Látogatókártya, 10 órás túra 42 000 Ft. + HNP Látogatókártya. Túravezető Szabó Attila.

Daruhúzás - táplálkozóterületről az alvóhelyig

Túrák indulnak időpont egyeztetéssel: szeptember végétől november elejéig. A túra jellege: saját autós és gyalog. Időtartama 3 óra. Létszám: minimum 8 fő. Találkozás: Patkós Csárda vagy Hortobágy 15 óra, később 14 óra. Részvételi díj: 3 000 Ft/fő, MME tag 2 500 Ft/fő. Hortobágyi kisvasút igénybevétele esetén vonatjegy váltás szükséges. Túravezető Szabó Attila.

Jelentkezés és további információ
Fatér Imre, MME öko-túra vezető és szervező
Mobil szám: +36 30 445 68 56
E-mail cím: birding@mme.hu

Minden túrát igyekszünk úgy szervezni, hogy az adott évszakban a lehető legjobb helyeket látogassuk meg, annak érdekében, hogy minél több ismerettel és élményekkel feltöltődve távozzanak vendégeink. Arra is van lehetőség, hogy túránk során megismerhesse egyesületünk és a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi munkáját.

A túráink egyik állomása a vizes élőhelyekhez kötődik. Gyakori itt a nagy- és kis kócsag, a vörös és a szürke gém. A ludakhoz tartozó ritka kis lilikkel inkább csak késő szeptembertől novemberig, illetve kora tavasszal találkozhatunk. Az egykor ritka kis kárókatona mostanra gyakorivá vált. A halastavak csapoláskor jó lehetőséget biztosítanak akár ritkább fajok megjelenésének, mint például a gólyatöcs, a gulipán, vagy a halakat megdézsmáló réti sasok. Távcsövünk elé kerülő vöcsköknek és récéknek sok faja is, úgy, mint a veszélyeztetett cigányréce, vagy a ritkaságnak számító vörösnyakú vöcsök. A tavakat, mocsarakat szegélyező nádasok egy-egy kékbegyet rejthetnek, de barkós cinegék sem ritkák, s ahol fűzfák is vannak, ott biztos összefuthatunk a fészeképítő mester függőcinegével. A nádi énekesek tavasztól nyár közepéig énekükkel gyönyörködtetik az ide látogatókat; közülük is talán legszebben énekel a fülemülesitke, melyet nem könnyű megtalálni.

Utunkat a pusztában folytathatjuk, mely különösen csapadékosabb években nyújt sok látnivalót. Gyakori itt a vörös- és a kék vércse, a sordély, a búbos banka, de találkozhatunk ürgékre vadászó kerecsensólyommal, vagy a siklókat kedvelő kígyászölyvvel is. Ősszel, daruvonulási időszakban reggeli, vagy az esti daruhúzást figyelhetünk meg, több tízezer lármázó daruval, mely mindenki számára felejthetetlen élményt fog szerezni. Ha szerencsések még az óvatosan táplálkozó vagy pihenő túzok csapatot is láthatunk, a környező mezőkön, vagy a pusztában.

A Hortobágy számos emlősfajnak is otthont ad. Gyakori itt az őz, mezei nyúl, a róka és a borz.  Előfordul itt a rövid füvű gyepeken az ürge és helyenként a molnárgörény is. A halastavak vizei vidrákat rejtenek. Jelentős a terület lepke- és szitakötő faunája és számos ritkasággal büszkélkedhet növényvilága is.
A legelőkön szürke marha gulya, ménes és a bivalyok látványa emlékezetes élményt nyújt. Ezek az ősi fajták segítenek az itteni élőhelyek fenntartásában. Igény esetén ezek is megtekinthetők.
A Hortobágyot már ősidők óta használták az emberek. Az itt élő emberek néhány ősi foglalkozását tekinthetjük meg a nemzeti park látogatóközpontjában.

 
Barkóscinege
(Fotó: Máté Bence)


Általános információk:

Ajánlott a réteges, minden időjárási viszonynak megfelelő öltözködés, bakancs vagy túracipő, esetleg gumicsizma. Ivóvízről, ennivalóról és minden további személyes szükségletről mindenki maga gondoskodik. Ha tudnak, hozzanak magukkal kézitávcsövet, fényképezőgépet, esetleg állványos teleszkópot. Korlátozott számban a túra ideje alatt biztosítani tudunk kézitávcsövet és nagy nagyítású állványos teleszkóp használatot. A túra alatt a gyalog megtett távolság nem kimerítő, de képesnek kell lenni akár nagyobb távolságok megtételére is. Ha szükséges, meg tudjuk szervezni az igény szerinti szállást és ellátást a vendégek számára.

Ajánlott szálláslehetőség: Tiszafüred-Kócsújfalu, Smit Vendégház. Tel.: 30/358-46-63

Megjegyzés:

A túrák kombinálhatóak más területek meglátogatásával. Ez lehetséges egy napon belül, vagy akár több napon keresztül is. Ekkor egyedi árat állapítunk meg.

Természetvédelmi kérdések:

A legfontosabb természetvédelmi problémák közé tartozik a legelő állatállomány csökkenése, a nádasok égetése, a halastavak költési időben történő lecsapolása, a vízhiány és a madarak üldözése a nemzeti park határain kívül elhelyezkedő halastavakon. Folyik a legelő őshonos állatállomány fejlesztése, a vizes élőhelyek biztosítása érdekében rendszeresen árasztják a pusztai területeket az őszi, és tavaszi vonulás alkalmával. A nemzeti parkba beékelődő szántókon túzok-kímélő gazdálkodást vezettek be.

Rétisas
(Fotó: Orbán Zoltán)

 Bővebben a Hortobágyról.

 


 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

 

     Egyéni és céges adományozás >>

 

     Köszönjük!