Börzsöny-hegyég

IBA kód: HU18
Megye: Nógrád és Pest
Földrajzi koordináták: 47.55 É, 18.55 K
Tenger feletti magasság: 120-938 m
Terület: 46 400 ha
Kritérium: A1, B2

Élőhelyek: erdők és facsoportok (70%), mesterséges élőhelyek (20%), bokrosok (5%), gyepek (5%).

Földhasználat: erdőgazdálkodás (90%), turizmus és üdülés (30%), természetvédelem és kutatás (20%), mezőgazdaság (10%).

Veszélyeztető tényezők: a mezőgazdasági művelés felhagyása (A),intenzív erdőgazdálkodás (A), a madarak zavarása (B), infrastruktúrafejlesztése (B), üdülés, turizmus (B), egyéb (B), a mezőgazdasági termelés intenzitásának növekedése (C).

Védettség: részleges.
Területleírás
A Duna és az Ipoly között elhelyezkedőalacsony, vulkáni eredetű középhegység. Cseres, illetve gyertyánostölgyesek, szubmontán bükkösök, irtásrétek, a medencékben főlegszántóföldek és bogyós gyümölcsök ültetvényei jellemzik. Azerdőgazdálkodás, a turizmus, és a gyümölcstermesztés, szántóföldi gazdálkodás tartoznak a legfontosabb emberi tevékenységek.

Madártani jelentőség
A területen több, mint 117 madárfajfordul elő. Elsősorban az erdőlakó madárfajok, különösen a ragadozó madarak fontos élőhelye.

Természetvédelmi kijelölések
18 028 hektár a Duna-Ipoly NP része.

Természetvédelmi kérdések
: Az intenzív erdőgazdálkodás, arétek művelésének felhagyása, az intenzíven művelt mezőgazdaságiterületek terjeszkedése, a turizmus növekedése, a madarak zavarása, azinfrastruktúra fejlesztése (pl. sífelvonók építése) a legfontosabbveszélyeztető tényezők. A területen aktív ragadozómadár-védelmi tevékenység folyik.

Minősítő fajok:
parlagi sas (Aquila heliaca)
kerecsensólyom (Falco cherrug)