Aggteleki-karszt és Bódva-völgy

IBA kód: 43 (HUA01)
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Földrajzi koordináták: 48.29 N 20.33 E
Tenger feletti magasság: 155-604 m
Terület: 28600 ha
Kritérium: A1, B2

Élőhelyek: erdők és facsoportok (70%), gyepek (15%), mesterséges élőhelyek (10%), bokrosok (5%).

Földhasználat: természetvédelem és kutatás (100%), erdőgazdálkodás (80%), turizmus és üdülés (70%), mezőgazdaság (5%).

Veszélyeztető tényezők: intenzív erdőgazdálkodás (A), tűzifagyűjtés (A), mezőgazdasági termelés intenzitásának növelése (B),mezőgazdasági művelés felhagyása (B), üdülés, turizmus (B), növényzetégetése (C), szelektív fakitermelés (C), infrastruktúra (C), madarak zavarása (C),

Védettség: részleges.

 


Területleírás

 

Középhegységi karsztvidék, keskeny, mélyvölgyekkel, bővizű forrásokkal, dolinás karsztfennsíkokkal. A főkőzetforma a triász-mészkő, amiben világhírű barlangrendszer alakultki. A régióban - amely nem messze található az Ózd-Kazincbarcikaiiparvidéktől - mintegy 5000 ember él. A helyi lakosság jelentős részekorábban a közeli ipari üzemekben talált munkát, de 1990 után amunkanélküliség jelentősen emelkedett, és ma már inkább csak amezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a turizmus ad megélhetést. Ahegyvidéki részeken kevés a bükkös, főként gyertyános tölgyesek,molyhos tölgyes erdők, sajmeggyes karsztbokorerdők, mészkő sziklagyepekés lejtősztyepprétek, kaszálórétek, a patakvölgyekben (különösen aBódva-völgyben) mocsárrétek találhatók. Elsősorban turizmus, erdőgazdálkodás és rétgazdálkodás folyik a területen.

Madártani jelentőség
A terület mind az erdőlakó, mind a nedves rétekhez kötődő fajok számára jelentős. Kiemelkedő értéke a haris (Crex crex).

Természetvédelmi kijelölések
19 763 hektár az Aggteleki NP és Bioszféra Rezervátum része. A területet a világörökség részeként is jegyzik.

Természetvédelmi kérdések
Elsősorban az intenzíverdőgazdálkodás, a falopás veszélyezteti az erdei élőhelyeket, míg avölgyben inkább a rétek művelésének felhagyása, vagy feltörésükbeerdősítésük jelenthet veszélyt. A haris állományt a gépi kaszálás isveszélyezteti. Az MME Gömör-Tornai HCs rendszeresen elvégzi a terület haris- és ragadozómadár-állományának felmérését.

Minősítő fajok:
parlagi sas (Aquila heliaca)
haris (Crex crex)

 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

 

     Egyéni és céges adományozás >>

 

     Köszönjük!