Bihari-sík

IBA kód: HU31

Megye: Hajdú-Bihar
Földrajzi koordináták: 47.6 É, 21.26 K
Tenger feletti magasság: 80-100 m
Terület: 48 000 ha
Kritérium: A1, B2

Élőhelyek: gyepek (50%), mesterséges élőhelyek (50%).

Földhasználat: mezőgazdaság (95%).

Veszélyeztető tényezők: a mezőgazdasági termelés intenzitásának növekedése (B), a madarak zavarása (B), a mezőgazdasági művelés felhagyása (C).

Védettség: részleges.

 

Területleírás
Hordalékkúpok közé zárt gyenge lefolyásúszikes ártér Püspökladány, Szerep, Bihardancsháza, Váncsod és Csökmőtérségében. Szikes pusztagyepek, ecsetpázsitos rétek és közéjük ékelődőszántók jellemzik. Szántóföldi növénytermesztés, a szarvasmarha- és juhlegeltetése és a libatartás folyik a területen.

Madártani jelentőség
A pusztai madarak - elsősorban a túzok (Otis tarda), kék vércse (Falco vespertinus) - fontos élőhelye.

Természetvédelmi kijelölések
17 095 hektár a Bihari-sík TK része.

Természetvédelmi kérdések
A főbb veszélyeztető tényezők közétartozik a gyepek feltörése, gépi művelés során a túzok fészekaljakkárosítása, az öntözéses gazdálkodás terjedése, a legelő juh- ésszarvasmarha állomány csökkenése, a libalegeltetés. A veszélyeztetetttúzokfészkek mentését az MME Túzokvédelmi Programja végzi. A túzokéletfeltételeinek javítását alapozhatja meg, hogy a természetvédelemkezelésébe került a védett terület földjeinek egy része. Ez azonbanönmagában nem képes az állományt megmenteni, hatékonyabb védelmükérdekében szükséges lenne a területet érzékeny természeti területtényilvánítani, és a természetkímélő gazdálkodás számára speciális támogatást biztosítani.

Minősítő fajok:
kék vércse (Falco vespertinus)
túzok (Otis tarda)
nagy goda (Limosa limosa)