Mátra-hegység

IBA kód: HU40

Megye: Heves és Nógrád
Földrajzi koordináták: 47.49 É, 20.0 K
Tenger feletti magasság: 200-1014 m
Terület: 58 100 ha
Kritérium: A1, B2

Élőhelyek: erdők és facsoportok (90%), bokrosok (5%), mesterséges élőhelyek (5%).

Földhasználat: erdőgazdálkodás (90%), természetvédelem és kutatás (50%), turizmus és üdülés (30%), település, üzem, szállítás (5%).

Veszélyeztető tényezők: intenzív erdőgazdálkodás (A), egyéb (A), infrastruktúra fejlesztése (B), a mezőgazdasági művelés felhagyása (B).

Védettség: részleges.


Területleírás
Vulkanikus középhegység magas gerincekkel aZagyva és a Tarna között. Az erdőtakarót elsősorban cseres-tölgyesek,gyertyános-kocsányos tölgyesek, és szubmontán bükkösök találhatók. Azerdőgazdálkodás és a turizmus tartoznak a legfontosabb földhasználatimódok közé. Emellett jelentős még a nagyvad gazdálkodás, és a terület határai közelében bányászat is folyik.

Madártani jelentőség
Elsősorban az erdei madárfajok találjákmeg életfeltételeiket. A ragadozó madarak száma alapján nemzetközijelentőségű terület, de ezek mellett jelentős a közép fakopáncs, szürke küllő, örvös légykapó és kis légykapó állomány is.

Természetvédelmi kijelölések
11 863 hektár a Mátrai TK, 186 hektár pedig a Gyöngyösi Sárhegy TT része.

Természetvédelmi kérdések
Az intenzív erdőgazdálkodáskövetkeztében korlátozottak a változatos élőhelyeket, idős, odvas,rovarokban gazdag fákat igénylő fajok életfeltételei. A túltartottvadállomány korlátozza a természetes erdőfelújítások lehetőségét. Agazdálkodás és a turizmus által okozott zavarás az érzékenyebb fajokatkárosíthatja. A mezőgazdasági művelés felhagyása miatt a hegységbelsejében és a hegylábi területeken csökken a ragadozó madaraktáplálkozó területe. Az úthálózat (az erdészeti feltáróutakat is beleértve) fejlesztése fokozza a terület fragmentációját.

Minősítő fajok:
parlagi sas (Aquila heliaca)
kerecsensólyom (Falco cherrug)