Mesterséges molnárfecsketelepek

 A fecske műfészkek és a fészekalapok esőtől védett, fedett épületrészeken, tehát a fecskék hagyományos költőhelyein segítik a füsti és a molnárfecskék fészkelését. Ezt azonban, különösen a csapatos költésre hajlamos molnárfecskék esetében, olyan mesterséges telepekkel is segíthetjük, melyeket nem esővédett fal- és kerítésszakaszokra,  udvarokra, kertekbe, borászatokba, lovardákba, látogatóközpontokba telepíthetünk, ahol jól alkalmazhatók a turizmusfejlesztésben is.


Egy-egy ilyen telep fontos látványossága, környezettudatosságunk hírvivője lehet a Madárbarát óvodában, Madárbarát iskolában, Madárbarát munkahelyen, nem is beszélve arról, hogy milyen érdekes vonzerő lehet a madárbarát településfejlesztés ökoturisztikai programjában. Azokon a közösségi helyszíneken pedig, ahol az épületeken fecske távoltartási eszközöket kellet alkalmazni, a fecskék számára a mesterséges telepekkel lehet a költőhelyet pótolni. 


Egy nagyobb molnárfecske-kolónia májustól-augusztusig rendkívül látványos
madármegfigyelési helyszín lehet (Videó: Orbán Zoltán).

 

Műfészkek telepes kihelyezése

A fecsketelep kialakításának legegyszerűbb módja, ha a műfészkeket csoportosan helyezzük ki. Ennek alap megoldása, ha a fészkeket a fecskék hagyományos fészkelőhelyére, az eresz alá szereljük fel. Amenyiben azonban esővédő féltetőt is szerelünk föléjük, akkor nyílt falakon is vendégül láthatóak vagy a nem megfelelő helyekről ide áttelepíthetőek.  


Esővédő féltetővel ellátott molnárfecske ...


... és füsti fecske műfészkek csoportosan kihelyezve ...


... raktárépület külső falára (Fotók: Orbán Zoltán).


Füstifecske-műfészkek telepesen kihelyezve Sormáson (Zala megye), ...


... ahol molnárfecskék költenek a falazással "befejezett" fészkekben
(Fotók: Darázsi Zsolt)


Molnárfecske-műfészektelep épületen
(Videó: Orbán Zoltán)

 

Lábazaton álló telepek

Míg a következő fejezetben bemutatott mobil fecsketelep egy oldalon kínál fészkelési lehetőséget a madarak számára, addig a lábazaton álló eszközön a fészkek nem csak egymás felett több sorban, de szimmetrikusan, a telep mindkét oldalán elhelyezkedhetnek. Fontos, hogy a telepnek akkora tartólábai legyenek, hogy a fészkek és fészekhelyek legalább 3, de inkább 4-5 méter magasságban legyenek. 


Az fa lábazaton álló telepek elkészítése egyszerűbb (Fotó: Orbán Zoltán)


Tóth Bence Péter okleveles építészmérnök versenypályázatra benyújtott fecsketelepének
letölthető tervrajza, amit bárki szabadon megvalósíthat (a szerző elérhetősége is
megtalálható a témáról írt Madártávlat cikkben
[Madártávlat 2020. ősz, 16-19. o.])


"Fecskeház" típusú mesterséges telep (Videó: Orbán Zoltán)

 

Egy másik megoldást alkalmazott az STKH Hulladékkezelő Kft.2022 tavaszán ezzel a fecskelakótelepével >>

Mindkét műfészektelep-típus alkalmas az útban lévő fecskefészkek áttelepíthetésére az épületekről úgy, hogy a madarak ne veszítsék el a költőhelyüket, és évről évre visszatérhessenek.

 

 

Mobil telep készítése

A mesterséges molnárfecsketelep a néhány fészek befogadására alkalmas fészekalapok nagyobb, 1,5-2 m hosszú, esővédő féltetővel ellátott változata. Alap adatok:

 • alap deszkalap 150-200 cm (hosszúság) x 20-25 cm (szélesség), ebből a drót fészekalap 15 cm;
 • fészkek feletti vízszintes tetődeszka 150-200 cm x 15-17 cm;
 • esővédő tető deszkalap 180-230 cm x 25-30 cm;
 • fecskepelenka deszkalapja 170-220 cm x 20 cm.

Az időtállóság érdekében a ferde csapadékelvezető deszkatetőt érdemes bádoggal, kátránypapírral, nejlonfóliával vagy műpadlódarabbal szigetelni. Amennyiben fecskepelenkát is szeretnénk a telep alá szerelni, figyeljünk arra, hogy a tető olyan széles legyen, hogy a lecsorgó víz ne erre csöpögjön. Természetesen a fázisfotókon bemutatotthoz képest más eszközök és technikai megoldások is alkalmazhatók!


A deszka alapra ..


... sűrűn fogassuk fel a drótot, mert ennek kell majd megtartania
 a fészkek súlyát. ...


... Csavarozzuk fel a fészektető deszka lapot tartó ...


... 'L' kötőelemeket (2-3 db-ot), ...


... majd a tető deszkát. ...


... Döntsük neki a hát- és a tetőlapnak...


... az esővédő féltetőt, ...


... majd mindkét laphoz ...


... fogassuk is oda. ...


... Ha fecskepelenkát is szeretnénk a telepre, fektessük a tetejére, ...


... fogassuk fel a tetőnél erősebb 'L' ...


... kötőelemeket (2-3 db-ot), ...


... majd csavarozzuk fel a fecskepelenka deszkalapot. ...


... Miután elkészült a fecske telep váza, ...


... szereljük fel rá a tartó füleket. ...


... A víz elleni szigetelést adó műanyag fólia ...


... a rajzszeges rögzítést követően méretre ...


... vágható, ...


... végül nádszövet borítással is díszíthető. ...


... A madarak telepfoglalását segíti, ha egy-két mű fecskefészket is ...


... felcsavarozunk (Fotók: Orbán Zoltán)

 

A mobil fecsketelep előnye, hogy a rögzítő fülek segítségével könnyedén, változatos helyekre is felszerelhető az épületen, kertben vagy az udvaron. Kihelyezésnél itt is fontos szempont a kellő magasság, mivel a molnárfecske szeret magasabban, legalább 3 m-es (eresz alatti) magasságban fészkelni (az alábbiak ban bemutatott képek szemléltető jellegűek, melyeknél a kihelyezési magasság nem minden esetben felel meg az előbbi elvárásnak).


A mobil fecsketelep szinte bármilyen, kellő magasságú és stabil építményre
felszerelhető: falra és kerítésre, ...


... ablakrácsra, ...


... önálló oszloplábazatra (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Mikor érdemes kihelyezni?

A fecskék évente kétszer költenek: az első április-májusban, a második június-júliusban kezdődik, de a szezon egészen szeptember-októberig is elhúzódhat. Ehhez igazodva a március végéig kihelyezett műfészkekben, fészekalapokon, mesterséges telepekben a legvalószínűbb a költés.

 

Telepítsünk sárgyűjtőhelyet is!

Ne felejtsük el, hogy sok helyen, különösen városi környezetben, a sár hiánya is korlátozhatja a fecskék megtelepedését, mert a madarak nem találnak fészeképítő anyagot. Ezért a mesterséges telepet érdemes egyszerűen kialakítható sárgyűjtőhelyek létesítésével együtt használni! 


Tálcás sárgyűjtőhely fecskék számára (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Fecskevédelmi eszközök beszerzése

Az MME boltjában fecske műfészkek is beszerezhetők itt >>

Védjük együtt a fecskéket!

Ha veszélyeztetett fecskefészkekről vagy -telepekről szerzünk tudomást, védett élőlények (növények és állatok), illetve ezek élőhelyeinek pusztítását tapasztaljunk vagy fennáll ennek gyanúja, kockázata stb., eljáró hatóságként a megyei kormányhivatalhoz és a területileg illetékes nemzetipark-igazgatósághoz fordulhatunk az alábbiak szerint:

 1. Bizonyító fotók készítése a ma már szinte mindenkinél ott lévő okostelefonnal.
 2. Néhány soros tájékoztató e-mail küldése a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, ennek hiányában a hivatal központi címére.
  LEGGYORSABBAN ÚGY TALÁLJUK MEG A MEGYEI ILLETÉKES FŐOSZTÁLYT, HA A GOOGLE KERESŐBEN KERESÜNK RÁ A VÁROS ÉS A FŐOSZTÁLY NEVE SZERINT. PÉLDÁUL: BUDAPEST+KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐOSZTÁLY.
  A bejelentést másolatként érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság címére is eljuttatni.
  A bejelentés megérkezéséről, majd a vizsgálat eredményéről a hatóság válasz e-maileket küld.
 3. Amennyiben ilyen megerősítő visszajelzést nem kapunk vagy bármilyen okból azt gyanítjuk, hogy a bejelentésünk nem jut, nem jutott célba, továbbá ha a bejelentésünkre érkezett elutasító határozattal nem értünk egyet, csúcsszervéként a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához fordulhatunk a fent leírt módon.
 4. Ha gyors, szinte azonnali intézkedés szükséges, akkor az írásos bejelentés előtt vagy azzal párhuzamosan hívjuk telefonon a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságot, és az őrszolgálatnak jelezve a problémát kérjük a segítségüket.

Ez a követendő eljárás bármely természetkárosítás észlelése, illetve ennek belátható veszélye, például költési időszakban végzett fa- és bokroskivágás, épületfelújítás, partifecske és gyurgyalag partfal megsemmisítés, fehérgólya-fészek leszakadása, madarak áramütése (különösen tömeges előfordulás), védett tőrösdarazsak elpusztítása stb. esetén is!

Ilyen esetekben a bejelentést azért nem tudja az MME megtenni, mert ha nem mi vagyunk a szemtanúk, akkor a hatóság munkáját sem tudjuk adatokkal, információkkal segíteni. Azaz, ha csak közvetítők lennénk, akkor ez a hivatalos vizsgálat lefolytatását, a szükséges intézkedések megtételét, az eredeti cél elérését is ellehetetlenítené. Ezért is hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy a hatósági bejelentést – a fentiekben részletezett módon – a problémát közvetlenül megtapasztaló szemtanú tegye meg. Köszönjük!


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán)

 

A Madárbarát kert programnak 2019-ben már több mint 7.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!Orbán Zoltán