2019.02.18

Megjelent a Madárbarátok nagykönyve!

Az MME szóvivője által írt és a Cser Kiadó gondozásában most megjelent átfogó munka célja gyakorlati segítség nyújtása a lakosság, a pedagógusok, a természetvédelmi szakemberek és az ökoturizmus-szolgáltatók, fiatalok és felnőttek számára a körülöttünk élő madarak és más állatcsoportok védelméhez  a kertben, parkban, utcai fasorban vagy éppen a sokadik emeleti ablakban, erkélyen.

 

Hol kapható?

A Madárbarátok nagykönyve az MME boltjában is kapható, illetve a folyamatos kiszállításnak köszönhetően február második felétől országszerte megvásárolható a könyváruházakban (Libri, Líra) és könyvesboltokban.

 

Miért íródott?

Az emberi civilizáció globális környezet átalakítása következtében félelmetes ütemben tűnnek el az élőhelyek és az állatfajok a bolygóról. Éppen ezért a természet védelme napjainkban már nem képzelhető el országonként pusztán néhány száz főállású szakember munkaköri feladataként. Környezetünk megóvása olyan társadalmi érdek, amiben a lakosság minél szélesebb rétegeinek életkortól és előképzettségtől függetlenül részt kell vennie.


Világunk problémáját szemléletesen mutatja be ez a mind közismertebbé váló
szlogen, mely egyre gyakrabban tűnik fel a közösségi média oldalain is
(Forrás: Facebook)

 

A tudósok és a természetvédelmi szakemberek figyelmeztetései a média segítségével napjainkban már a lakosság mind nagyobb részéhez eljutnak, ahhoz azonban, hogy az utca embere is tenni tudjon ezeknek a folyamatoknak az ellensúlyozása érdekében, eszközöket kell a kezükbe adni. A most megjelent könyv ezzel a céllal íródott.

 

Kiknek szól?

Alapvetően a mindennapok cselekedni akaró emberének, aki nem biológusként, ökológusként vagy egyéb szakértőként, hanem:

 • felelős állampolgárként,
 • szülőként,
 • nagyszülőként
  szeretne tenni otthon vagy a munkahelyén az állatfajok megőrzéséért, hiszen mindannyian ugyan annak az egyedi és megismételhetetlen planétának a lakói vagyunk.  


További szempont volt, hogy a könyv napi szinten segíthesse az olyan szakmai érintetteket, mint az:

 • agrárgazdálkodók,
 • erdőgazdálkodók,
 • óvodapedagógusok,
 • tanítók,
 • szaktanárok,
 • környezeti nevelők,
 • nemzeti parki látogatóközpontok foglalkozásvezetői,
 • zoopedagógusok,
 • erdi óvoda,
 • erdei iskola
 • és egyéb ökoturizmus-szolgáltatók.

A könyv kialakításának, képanyag-központúságának egyik fontos célja az volt, hogy felnőttek és gyerekek egyaránt örömmel forgassa. Az azonnali cselekvés szükséglete ugyanis annyira sürgető, hogy nincs idő csak a fiatalokra, mint a jövő generációira koncentrálni. A ma döntéseit ugyanis a mostani felnőtt korosztály hozza meg. Ezért a korfa teljes spektrumát kell megszólítani, ami egyébként a fenntarthatóság-pedagógia egyik központi tétele is (az élethosszig tanulás elvével együtt).

 

Tematika

Magyarországon világviszonylatban is az első között ismerték fel a madarak szerepét a természetvédelem társadalmasításában, melynek keretében Herman Ottó és kortársai elindították téli madáretetési és odúkihelyezési lakossági kampányukat az 1890-es évektől. A lakott területek madárvédelmi eszközeinek és módszereinek fejlesztésében és népszerűsítésében a következő nagy mérföldköveket Vertse Albert, és Kossuth-díjas ornitológus írónk, Schmidt Egon művei jelentették az 1960-as évektől.

Az ezredfordulót követően sajnos jelentősen nőtt a veszélyeztetett és védendő élőlénycsoportok köre, melynek ellensúlyozására még fontosabbá vált a lakosság mind hatékonyabb mozgósítása. Ennek eszközeként:

 1. a laikusok által is megvalósítható települési madárvédelmet kellett kibővíteni új megoldásokkal;
 2. a lehető legtöbb további állatcsoport kapcsán kellett eszközöket és módszereket fejleszteni, különös tekintettel a beporzó- és a ragadozó rovarokra;
 3. ezt a kibővített módszeregyüttest komplexebb módon kellett integrálni olyan társadalmi folyamatokba, mint a fenntarthatóságra nevelés, a környezetpedagógia, a szabadidő aktív eltöltése, az élethosszig tanulás, a digitális kompetenciák fejlesztése, a térség- és turizmusfejlesztés.

A könyv valószínűleg nemzetközi viszonylatban is legjelentősebb újításainak egyike, hogy az egyes tartalmi elemekhez, gyakran fejezet szinten, több mint 500 YouTube videó is tartozik, amit az internet segítségével bárki megtekinthet. Ezeket a kisfilmeket eddig közel 2,3 millió alkalommal nézték meg több mint 150 országból.

 

A könyv

A keménytáblás borítójú, A4-es méretű könyv, 332 oldal terjedelemben, 23 fejezetben és 136 alfejezetben, a szerző 719 saját fotójának segítségével mutatja be a különböző témákat.


A könyv címlapja

 

A könyv első fejezete a lakott területek élőhelykínálata legfőbb meghatározójaként a madárbarát kert, az utca és a park növényzetével foglalkozik.


Ezt követően majdnem a könyv teljes első fele a madárvédelemé. A klasszikus téli etetés és az odúkihelyezés mellett számos olyan új eszköz és módszer is szerepel itt, mint a:

 • különösen látni vágyott madarakat (harkályok, ökörszem, rigók) a közelünkbe csalogató tematikus etetőkertek;
 • mesterséges fészeküregek a nagy kedvenc búbosbankák számára;
 • baglyok költésének és kisrágcsáló-vadászatának segítése;
 • külön fejezet foglalkozik a fecskék és a fehér gólya védelmével.


A könyv közepén kapott helyet a legtöbb új megoldást tartalmazó fejezet, mely a nem madár állatcsoportok olyan eszközeivel foglalkozik, mint a:

 • bogártanyák;
 • méhecskehotelek;
 • béka- és gyíkvárak;
 • természetvédelmi farakás, rőzserakás és komposztáló;
 • sárgödör;
 • vagy éppen először a könyv lapjain publikált hangyaleső homoktálca.


Itt véget is ér az alapvető természetvédelmi eszközök bemutatása, a továbbiakban ezek alkalmazási lehetőségeiről és területeiről olvashatunk:

 • ha lakótelepen élünk;
 • ha csak egy ablaknyi helyünk van vagy az ablakot is be szeretnénk vonni a természetvédelembe;
 • ha fotózni, videózni is szeretnénk.


Külön nagy fejeztet foglalkozik a könyv eddig megismert tartalmának környezeti nevelési és ökoturizmus-fejlesztési alkalmazási lehetőségeitől. Ez a szerep annyira fontos, hogy a motiváló, élményt biztosító, szemléletformáló hatás növelése érdekében olyan eszközfejlesztést is tartalmaz, mint a látvány-méhecskehotel.


Napjainkra a magyar lakosság túlnyomó többsége falun is városias életmódot folytat, elképesztő sebességgel és mértékben veszítjük el a hagyományos, élelemtermelő életmód tapasztalati ökológiai tudását, ami évezredeken keresztül megbecsülést és védelmet kínált a körülöttünk élő állatoknak. Ennek szomorú következményeként tekinthető ma már általánosnak a lakott fecskefészkek leverése, a fehér gólyák elüldözése és lelövése, a madarak iránti tolerancia általános csökkenése. Ezért a könyv utolsó összefoglaló fejezete az ember-madár konfliktushelyzetekkel foglalkozik.


A könyv tartalomjegyzéke – 2 oldal, katt a
képre


Lapozzon bele a könyvbe - katt a képre!


Az Ozone TV Egyenlítő című műsorának 2019.03.14-ei adásában a szerző
mutatta be a könyvet – a felvétel indításához katt a képre
(Forrás videa.hu)


A Klasszik Rádió Duett című műsora 2019. szeptember 8-ai adásában a könyv
megírásának hátteréről, alapvető motivációjáról beszélt a szerző - a riport
meghallgatásához katt a képre

 

A Madárbarátok nagykönyve azok számára is rengeteg újdonságot tartalmaz, akik olvasták a 2013 novemberében megjelent, nagy sikert aratott Madárbarátok könyvét, amit 2016-ig kétszer kellett újranyomni, és román nyelvű kiadása is készült (összehasonlító táblázat a két könyv külalakbeki és főfejezeti tartalmi eltéréseiről szürkével kiemelve itt >>).


A Könyv utca könyvesblog ajánlása: https://konyvutca.blogspot.com/2019/02/orban-zoltan-madarbaratok-nagykonyve.html

A Manzard Cafe blog ajánlása: https://manzardcafe.blog.hu/2019/05/10/madarbaratok_nagykonyve


Reméljük, hogy a kedves olvasók, a madár- és természetbarátok hasznosnak találják ezt a mindennapi használatra szánt, kézikönyvként forgatható, ugyanakkor korosztálytól függetlenül ajándéknak is kiváló könyvet!

Amennyiben igény mutatkozik rá, az év folyamán megpróbálunk dedikálási alkalmakat is megszervezni, különösen a karácsony előtti időszakban, (ezekről az MME honlapján és Facebook oldalán kellő időben tájékoztatást adunk), illetve erre alkalom kínálkozik majd a 19. Tatai Vadlúd Sokadalmon 2019. november 30-án.


Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!