TermészetLesen - Nagy nyári kihívás

Természetlesen nyári kihívás

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

A fehér gólyák fészkeiben a szülők éppen a fiókaneveléssel foglalatoskodnak, így a megfigyeléseket várjuk a Gólyales adatbázisba, a Tavaszi természetles április eleje óta zajlik a kertekben és parkokban, a június végéig még tart, a Fecskeles adatbázis pedig az előző héten indult, s várja a fészkelőhelyek és számlálások adatait.

A TermészetLesen program adatbázisainak célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

A kihívás teljesítéséhez mindhárom adatgyűjtésben részt kell venni, az alábbiak szerint:

gólyales
      legalább 3 különböző gólyafészeknél megfigyelési adatokat.
Fecskeles
     legalább 5 fészkelőhely esetében fészekszámlálási adatokat.
tavaszi természetles
     legalább 7 különböző napon megfigyelési adatokat.

 

Adatgyűjtés és feltöltés időszaka: 2023. június 1. – július 31. között (kivéve a Tavaszi természetles esetében, mert ott június 30-ig tart a megfigyelések időszaka)

A teljesítés tényéről e-mail üzenetet kell küldeni a monitoring@mme.hu címre!

Nyeremények: a teljesítők között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

Természetles póló
Természetles kihívás távcső

A terepi adatgyűjtéshez természetesen a TURDUS mobil applikáció használatát ajánljuk (elérhető Android és iOS rendszerre), de aki nem azt választja, az a TermészetLesen adatbázisok internet böngészőben használható verzióin is feltöltheti adatait.

 

logo

A TermészetLesen program létrejöttét a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat támogatja.