Békák, gyíkok a kertben

A szaporodásuk kapcsán vízhez kötött, petékkel szaporodó, nyirkos mikroklíma-igényű kétéltűek közül a változatos méretű és formájú, érdekes életmódú békák néhány faja szerencsére a nagyvárosokban is a közelünkbe varázsolják a természetet. Különösen akkor, ha természetes és mesterséges eszközökkel segítjük a megtelepedésüket, megmaradásukat.

Természetes békamenedékek

A településeken is előforduló varangyok, ásó- és leveli békák igénylik a sűrű bokrok, a dús aljnövényzet kínálta párás, árnyékos élőhelyet. Mivel ebben a környezetben sok féreg, puhatestű és rovar él, az ezekkel táplálkozó állatok számára a táplálék utánpótlás miatt is fontos az ilyen területek megléte. Ezért nagyon fontos, hogy még ha gondozzuk, rendszeresen nyírjuk is a gyepet, legalább a bokrok között hagyjunk meg nyíratlan részeket, de természetesen a nyílt részeken is lehetőségünk van arra, hogy ne kaszáljuk le a virágos foltokat. Ne felejtsük el, hogy a szép, rendezett golfgyep ökológiai sivatag, amin gyakorlatilag csak két faj, a fű és a golfozó fordul elő! A meghagyott magas növényzet rovarbúvó sávként működik, segíti a terület rovarvilágának a túlélést addig, amíg a nyírt részek újra növekedni kezdenek. Éppen ezért ezt a természetkímélő kaszálási és szántási módszert a mezőgazdasági területeken, nagyban is ajánlott alkalmazni.

A dús gyepszint kedvező mikroklímát kínál ...
... a gerinctelen állatoknak (a képen éti csigák) ...
... és a velük táplálkozó állatoknak, köztük a barna ásóbékáknak is, ...
... ezért a madárbarát kert félreeső részein, a bokrok között hagyjunk meg
nyíratlan foltokat (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Békagarázs

Szárazföldi békáinkat segíthetjük szilárd búvóhelyekkel is. Régebben, amikor még széles körben elterjedt volt a fatüzelés, a tűzifarakások rengeteg állatnak, köztük a kétéltűeknek is menedéket nyújtottak. A központi- és a gázfűtés széleskörű elterjedésével nem csak a városokban, de egyre inkább a falvakban is eltűnnek a farakások, így sok állat marad megfelelő rejtekhely nélkül.

A hagyományos paraszti életmód sajnálatos megszűnésével a
számos állatnak menedéket nyújtó farakások, ...
... a különböző megoldású ...
... komposztálók, és velük együtt az állatok is eltűnnek (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Ezért fontos, hogy a madárbarát kertben a bokrok alatt vagy a sziklakert egy árnyas részén búvóhelyeket is kialakítsunk. Erre megfelel néhány barlangszerűen elhelyezett nagyobb kő, a tetők gerincén használt kúpcserép, de az MME bolt árusít békagarázst is, ami egy fejjel lefelé fordított virágcserépre hasonlít, amin van egy kis félköríves bejárati nyílás.

A békák életét is segíti a természetvédelmi farakás
A sziklakertek lepke legelők és gyíkvárak, de  jó béka élőhelyek is
lehetnek, ha a növények között kialakítunk...
... árnyékot adó búvóhelyeket, amihez megfelel
a kúpcserép is, de ...
... használhatunk az MME boltban kapható, kimondottan nekik készült ...
... békagarázst is (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Ha a béka garázs a kert olyan részére kerül, ahol rendszeresen öntözünk, különösen akkor, ha erre az esti órákban kerül sor, akkor megfigyelhetjük, ahogy a nedvesség hatására megjelennek a felélénkülő földigilisztákra, apró csigákra és rovarokra vadászó békák, fekete és énekes rigók.

 

Ellenőrizzük rendszeresen a vízóraaknákat!

Ha már a békáknál tartunk, nem feledkezhetünk el a vízóraaknák és ugráló barátaink kibékíthetetlen ellentétéről. A varangyok és ásóbékák előszeretettel hozzák magukat nehéz helyzetekbe. Vadászportyáikon, a téli álomra készülve a földbe ásva magukat gyakran belepottyannak a mély aknákba, ahol akár évekig is életben maradhatnak, de életük semmiképpen sem nevezhető könnyűnek, hiszen szaporodni nem tudnak, és a táplálék is ritka vendég. Ezért néhány hetente érdemes kimenteni ezekből a csapdába került békákat. Ne felejtsük el, hogy az összes haza kétéltű faj védett, ezért az állatokat megfelelő élőhelyen, akár a kert sok búvóhellyel, béka garázzsal ellátott részén engedjük el.

Vízóraaknából kimentett barna ásóbéka. Az ásóbékák jellemzője a függőleges
pupilla, ami a varangyoknál vízszintes (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Gyíkvárak

A védett fürge, fali és zöld gyíkok még a nagyvárosok, így Budapest belső kerületeiben is előfordulhatnak, egyes helyeken gyakorinak is számítanak. Ezeknek az ártalmatlan, ugyanakkor fantasztikus színű és viselkedésű állatok megtelepedésének, megmaradásának legfontosabb feltétele, hogy a rovar táplálék mellett bőven találjanak búvóhelyeket is, és alaptalan félelmünkben ne bántsuk, üldözzük őket. Inkább szánjunk rá időt, és telepedjünk le a gyíkvárunk közelébe, és figyeljük meg ezeknek a fantasztikus állatkáknak a viselkedését!

A lakott területeken két további gyíkfaj is meglehetős gyakorisággal előfordul, amenyiben megtalálja a szükséges életfeltételeket, a rovartáplálékot, a búvó- és szaporódóhelyeket.

Nászruhás fürge gyík hím
Nászruhás zöldgyíkpár (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Romos falak, kőrakás, rőzsehalom, lyukacsos tégla

A romos, vakolatjukat vesztett téglafalszakaszok, a kertvégi kő- és téglarakások, rőzsehalmok sok búvóhellyel rendelkező gyíkvárak lehetnek, melyek közös jellemzője, hogy változatos mikroklímájúak, a napsütéses felületek mellett sok árnyékos réssel várják a túlzott felhevülés elől menedéket kereső gyíkokat.

A résekben bővelkedő napsütötte falak különösen (Fotó: Orbán Zoltán) ...
... a fali gyíkok kedvelt élőhelyei (Videó: Orbán Zoltán)
A teraszos szőlőművelés szépen rakott, búvóhelyekkel bővelkedő kövezései, ...
... és a kert végi tégla- és rőzserakások jó gyíkvárak (Fotók: Orbán Zoltán)
A lyukacsos téglákból kialakított gyíkvár nagyon jó hatásfokkal működik, ...
... különösen a fali gyíkok foglalják el előszeretettel (Fotók: Györösi Julianna)

 

Sziklakert

A sok rést, hasadékot tartalmazó sziklakertek még egy fokkal jobb gyíkvárak, mivel a virágos növények rengeteg táplálékot jelentő rovart vonzanak a kis hüllők lakóhelyére. Amennyiben a sziklakertet jól összeválogatott lágyszárúakkal és cserjékkel ültetjük be, akkor tavasztól-őszig mindig lesznek éppen virágzó növényeink, amik nemcsak rovar táplálékot vonzanak a gyíkoknak, de bennünket is gyönyörködtetnek.

A sziklakert ...
... és a lépcsőzetes kialakítású, elemes támfal ...
... nemcsak búvóhelyet, de a növényeknek, virágoknak köszönhetően
rovar táplálékot is kínálnak a gyíkoknak (Fotók: Orbán Zoltán)

 

A TERMÉSZETVÉDELMI FARAKÁS

A Madárbarát kert programban a farakás sokkal több, mint téli tüzelőraktár. Amennyiben alkalmazunk néhány egyszerű trükköt, virágokat ültetünk a közelébe, darázsgarázsokat fúrunk a tűzifa kuglikba, bogártanyáknak alkalmas rönköket építünk be, sünmenedéket, béka búvóhelyeket alakítunk ki benne, olyan gyíkvárunk lesz, ahol több állatcsoport is jól érzi magát. Ezért a legtökéletesebb gyíkvár a természetvédelmi farakás

A természetvédelmi farakás és a romos lépcső együtt ideális gyíkvárat képez
(Fotók: Orbán Zoltán)
A hézagosan egymásra helyezett deszkalapok remek "sárkánylakot"
képeznek a fali gyíkok számára
Fali gyíkok sütkéreznek a "sárkánylakon" (Fotók: Györösi Julianna)

 

Tegyünk itatót a gyíkvárba!

A nyári hőségben a gyíkvárak rendszerint nagyon száraz helyek, csak az esetleges öntözéskor, a ritka esők idején juthatnak az itt élő állatok ivóvízhez. Ezért érdemes a gyíkvár egy védett, de megfigyelhető, sík pontjára kihelyezni egy 10-15 cm átmérőjű, 2-3 cm mély műanyag virágalátét itatót. Ezt lehetőleg naponta töltsük fel vízzel, így a gyíkvár lakói és a környező területek apró élőlényei, elsősorban a rovarok mindig találnak maguknak vizet. Ne felejtsük el a gyíkvár itatóját a madáritatóhoz hasonlóan naponta feltölteni!

A gyíkvárba (itt természetvédelmi farakásba) kihelyezett itatót ...
... a rovarok és a gyíkok is használják (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Az ablakgyíkvár

Ha jobban meg akarjuk ismerni legkisebb hüllőnket is, akkor különösen azokon a portákon, ahol már élnek fali gyíkok, érdemes ablakgyíkvárat is építeni. Kialakításának köszönhetően ez az eszköz ráadásul más állatok, többek között akár madarak és kisemlősök testközeli megfigyelését is lehetővé teszi.


Települési, belvárosi környezetben a rendkívül jól mászó fali gyíkok számára a
kúszónövényekkel (a képen trombitafolyondár) befuttatott falak jó élőhelyet
és ideális ablakgyíkvár-készítési lehetőséget kínálnak
(Fotó: Orbán Zoltán)  

 

Zöld-falak esetén azért különösen érdemes ablakgyíkvár készítésében gondolkodni, mert a növényi szárak természetes összeköttetést, "létrát" kínálnak a talajszint és az ablakgyíkvár között. Hasonlóan jó kiindulási alap, ha már rendelkezünk a múltkor bemutatott természetvédelmi farakással, illetve az ablakhoz közeli sziklakerttel.


Ablakgyíkvárat befelé nyíló ablakhoz építsünk


Természetvédelmi farakáshoz kapcsolódó ablakgyíkvár vadszőlővel befuttatott
épületen a fővárosban – 4 fotó, katt a képre (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Kúszónövényzet hiányában, különösen, ha a fal túl sima, az ablakgyíkvár és a talajszinti élőhelyek között érdemes a gyíkok számára mászható összeköttetést kialakítani.


Erre a célra egy vastagabb ág tökéletesen megfelel
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

Berendezés

Az ablakgyíkvár alapvetően egy miniatűr természetvédelmi farakás, ahol kis alapterületen található meg a nagyobb változat minden funkciója, kiegészítve néhány speciális elemmel.


Az alábbiakban az eddig látott műanyagtálcás ablakgyíkvár berendezését
fogjuk példaként ...


... lépésről lépésre elvégezni – 22 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Az ablakgyíkvárnak természetesen nem kell pontosan így kinéznie. Berendezéskor nyugodtan engedjünk szabad utat a kreativitásunknak. Ebben a munkában azok vannak előnyben, akik már építettek biotóp akváriumot vagy terráriumot. Az elv ugyanis minden esetben ugyan az – a mesterséges élőhely úgy legyen funkcionális az állatok számára, hogy közben esztétikai élményt is nyújtson.

 

Odúval is kiegészíthető

A bevezetőben említett ablakbarát megoldások között a mesterséges madárodúk is ott szerepelnek, ezeket ablakgyíkvárral együtt is alkalmazhatjuk.


Üveg oldalú ablakodú és ablakgyíkvár együtt alkalmazva – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)

 

Tartókeret készítése

A tálcás ablakgyíkvár előnye, hogy könnyen mozgatható, akár egy ember is meg tudja emelni és tetszés szerinti helyre át tudja kihelyezni.


Amennyiben az ablak párkánya elég széles, a gyíkvár-tálcát egyszerűen ráhelyezhetjük
erre, és több dolgunk nincs is vele – 6 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Abban az esetben, ha a párkány nem elég széles, néhány egyszerű kéziszerszám (fafűrész, csavarhúzó, derékszög, kézi furdancs vagy elektromos fúró, mérőszalag, ceruza) és szerelési anyag (tetőléc, facsavarok, fém szögidomok) segítségével, kb. másfél óra alatt elkészíthetünk egy lábazaton álló tartókeretet a tálcás ablakgyíkvár számára.


Tetőlécből készült ablakgyíkvár-lábazat – 18 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Az ablakgyíkvár varázsa

A Madárbarát kert program ablakba telepíthető eszközei azért különösen izgalmasak, mert ezek segítségével olyan közelről (gyakorlatilag centikről) és olyan zavartalanul figyelhetünk meg vadon élő magasabb rendű állatokat is élőben, amennyire ez egyáltalán lehetséges.  


Az állatok megfigyelését külön segíti, hogy a csukott ablak által visszavert derítőfény
még jobban láthatóvá teszi a történéseket – 3 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)


Az ablakgyíkvár farakás-ágai és a vastagabb méhecskehotel- (darázsgarázs-)rönkök
ugyan olyan rovarvilágot vonzhatnak, mint a nagy testvér természetvédelmi farkas


A fali gyíkok gyorsan használatba veszik a falfelületből kényelmesen kinyúló,
macskáktól védett, remek napozóhelyet kínáló gyíkvárat, és ennek
itatóját – 9 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)


Az ablakgyíkvár talán legnagyobb adománya a természetbúvárok számára, hogy házi
egerek is meglátogathatják, akiknél pedig  kevés bájosabb állat létezik – 30 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)


Ezen a videón jól látható, hogy az ember milyen közelről és milyen zavartalanul tudja
megfigyelni még ezeket a rendkívül ijedős állatokat is az ablakgyíkváron
(Videó: Orbán Zoltán)

 

Míg az ablakgyíkvár ízeltlábú és hüllő lakói télen nem aktívak, az egérkék ilyenkor is jönnek-mennek, a fagyos hónapokban is remek megfigyelési élményeket kínálva. Ennél azonban többet is kihozhatunk a dologból.

Ezek az intelligens állatok ugyanis gyorsan megtalálják a számukra (lehetőleg azonos időpontokban) az ablakgyíkvárra kitett néhány szem napraforgómagot, apró szemű száraz kutyatápot. Ha az élelem elhelyezésekor hangjelzést is adunk, például többször kopogunk a tálca peremén, akkor már néhány alkalom után megtanulják ennek jelentését, és percekkel később meg is jelennek.


Az egereket nappal és éjszaka, télen és nyáron egyaránt megfigyelhetjük
(Videó: Orbán Zoltán).

 

Ezzel azonban még koránt sincs vége a potenciális ablakgyíkvár látványosságok sorának! Az előzőekben már említett ablakodú kiegészítésnek köszönhetően ugyanis az itt ivó, fürdő és akár napfürdőző madarak mellett fészkelőmadár-vendége is lehet az ablakgyíkváros ablaknak.


Etető széncinege ablakgyíkvár fölé kihelyezett üveg oldalú ablakodúnál – 10 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)


Az ablakgyíkvár fölé kihelyezett üveg oldalú ablakodúról készült kisfilmen
2:32-nél egy régi ismerős is feltűnik (Videó: Orbán Zoltán)


Egészen meglepő lakók is feltűnhetnek az ablakgyíkváron, például az itatót ...


... és az ablakodút éjszaka meglátogató meztelencsigák – 7 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)

 

Télen ablaketető lehet

A tálcás ablakgyíkvár óriási előnye, hogy télen, amikor a "hivatalos" hüllő lakók téli álmot alszanak, ennek helyén teljes értékű madáretetőt működtethetünk. Ehhez a műanyag tálca felszabadítása érdekében elbonthatjuk a gyíkvárat vagy az egészet téli pihenőre áthelyezhetjük és egy üres tálcával helyettesíthetjük.


Ablakgyíkvár helyén működő téli madáretető – 6 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)


Egy kis kedvcsináló az ablaketetőkhöz, amik a maguk módján télen ugyan olyan
látványosak, mint az ablakgyíkvárak nyáron (Videó: Orbán Zoltán)

 

TERMÉSZETVÉDELMI MENTŐHELY FUNKCIÓ

A gyíkok által lakott falakat, kő-, fa-, tégla- és tetőcserép-rakásokat legtöbbször a hüllők aktív időszakában, nyáron bontják el. Ilyenkor nem csak az állatok élőhelye szűnik meg, de a  munkálatok következtében legtöbbször ezek a védett hüllők is elpusztulnak. 


Ha egy ilyen tetőcserépdepó évekig érintetlenül ál, akkor számítsunk arra, hogy itt
fali gyíkok is élhetnek (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Ezért ha ilyen építkezésről szerzünk tudomást – pláne, ha ez a saját portánkon zajlik –, akkor érdemes a gyíkokat befogni és akár a talajon lévő vagy az ablakgyíkvárunkba áttelepíteni.

 

A gyíkvár életének megfigyelése

A madárbarát kert nem csak az állatok védelmét szolgáló munkahelyszín, de a csendes szemlélődés, kikapcsolódás, az állatok megfigyelésének, fotózásának helye is. Ezért, ha időnk engedi, csendben telepedjünk le az itatótálka közelében úgy, hogy lehetőleg a virágokra, a darázsgarázsokra és a bogártanyákra is rálássunk. Ha van egy kis szerencsénk, a sütkérezés mellett akár ivó gyíkokat is megfigyelhetünk. A gyíkok, különösen a hímek, miután a reggeli sütkérezés során kellően felmelegedtek, meglepően nagy területen vadásznak, járőröznek rivális hímeket keresve. Ha óvatosan közeledünk, még a mozgásra villámgyorsan elmenekülő gyíkokat is be lehet akár tíz centire is cserkészni, amennyiben a megközelítést lassan, lekuporodva vagy kúszva, több méterről kezdjük. Ha a gyík elugrik napozóhelyéről, gyorsan foglaljuk el a kiszemelt pozíciót, majd várjunk mozdulatlanul, jó esélyünk van, hogy néhány perc múlva visszatér. Ezek a meglepően értelmes hüllők gyorsan megszokják a lakók mozgását, és egy idő után már nem riadoznak. Ilyenkor a fényképezés szenvedélyének hódoló madárbarát kertész már szalad is fényképezőgépért, hiszen remek lehetősége kínálkozik akár gyík portrék készítésére is.

A gyíkvár lakóinak megfigyelése, fényképezése izgalmas türelemjáték akár egy
egész napra. Ha lassan mozgunk, egy méteren belülre is megközelíthetjük a
hirtelen mozgásra egyébként elmenekülő gyíkokat (Fotó: Czinege Anett)
Természetvédelmi farakásban élő hím fürge gyík portréja
Sütkérező zöldgyík-pár ...
... egy kőrakás ...

... gyíkvárban (Fotók: Orbán Zoltán)


Zöld és fürge gyíkok megfigyelése természetes gyíkvárban, a Zemplénben
(Videó: Orbán Zoltán)


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

-

-

 

Orbán Zoltán