2009.11.30

Világbajnok „behúzás”!
A hétvégén a madárkedvelők színe-java a tatai Öreg-tó mellé gyűlt, hogy részese lehessen a madarak látványos röptének. A tavon és környékén telelő csapatok nagy része napközben a közeli szántókon táplálkozott, kis része a tavon maradt. A délelőtti ködös időt délután napfényes, kellemes idő váltotta, káprázatos behúzásoknak lehettünk tanúi!

Pénteken este Musicz László főszervező nyitotta meg a kilencedik Tatai Vadlúd Sokadalmat a terepmadarászok számára. A hivatalos megnyitóra szombaton reggel 8 óra 15 perckor került sor. Haraszthy László KvVM szakállamtitkár úr és Tata Város polgármestere, Michl József úr, jóvoltából.

Az este folyamán hallhattunk rövid ismertetést a versenyszabályzatról, majd a kis lilik és a kékvércse védelmi helyzetéről, illetve Dél-Afrika és Leshoto madarairól.
Szombat reggel 6 órakor indult a madarászverseny, amelyre 22 csapat regisztrált, majd 15 csapat adta le a kitöltött adatlapját 18 órára. Az eredménysorokat 20 órakor tárta a nyilvánosság elő a versenybizottság, melyet dr. Magyar Gábor, WWF igazgató, a versenybizottság elnöke vezetett le. Elmondása alapján a nap folyamán 101 madárfaj regisztráltak a résztvevők. A legritkább fajt Lengyel Attila találta szerecsensirály formájában és Zsoldos Márton csörgő réce festményét kapta ajándékba. A természetvédelmi szempontból legérdekesebb fajra dr. Hadarics Tibor bukkant, amely a kis kárókatona volt és Kókay Szabolcs fekete rigó művét vehette át az alkotótól. Nagy Gyula és Zsoldos Márton különdíját, amely mindkettő esetben vörösnyakú lúd festmény volt, Sarlos Ferenc és Argai Sándor kapta a Sokadalom előkészítésében, szervezésében, lebonyolításában nyújtott hosszú évek munkájáért.

A verseny területén megfigyelhető volt a reggeli kihúzásnál 20.000 lúd, 1800 réce és körülbelül 4000 sirály. 4 lúdfaj éjszakázott a tavon, így látható volt a tömeg fajok között 3 példány vörösnyakú lúd, de még felbukkant hamvas küllő, kormosfejű cinege, erdei szalonka, vándorsólyom, havasi partfutó, füstös cankó és csonttollú a sok egyéb madárfaj között.


 A stég volt a part egyik legnépszerűbb madármegfigyelőhelye.
(Fotó: Halmos Gergő)


A rendezvény első felében az időjárás nem volt kedvező. A hajnali tiszta idő után leereszkedett a köd, majd elkezdett esni az eső. Viszont 13.30 után folyamatosan kezdett tisztulni az ég. A ludak behúzásának időpontjára gyönyörűen festett égalj és nyugodt, derült idő kerekedett. Még a helyiek számára is csodálatos vadlúd behúzás alakult ki. Egy csapatban, még jó fényviszonyok között 10-12ezer lúd érkezett a tó fölé, amely a nap katarzisát jelentette. Összesen 22.000 lúd jött be éjszakázni.

Szombat este az előadások során tájékoztatást kaptunk a vándorsólymok hazai nyomkövetéséről, a fokozottan védett növényfajunk, a tartós szegfű védelmi helyzetéről és megismerhettük a Himalájában élő hópárduc birodalmát, illetve rálátásunk lett Indiáról, kicsit más szemmel.

Ismét madarászfesztivál zajlott Tatán. Amíg a versenyzők rótták a kilométereket a városban, addig tömegek áramlottak a vadludak kihúzáshoz, melyet 2.200 ember tekintett meg, majd 6.000-en látogatott ki a behúzásra. Ennek tükrében, hiszen a fennmaradó körülbelül 7 órában is folyamatosan érkeztek a látogatók, megállapítható, hogy 12.000-13.000 látogatója volt a Sokadalomnak.

 
 Az MME boltja is jelen volt a rendezvényen. Az érdeklődés olyan nagy volt,
hogy mindannyian beálltunk segíteni a pult mögé!
(Fotó: Halmos Gergő)


A tóparton a programok sorát láthatták az érdeklődők a teljeség igénye nélkül felsorolva:  
  •    folyamatos narráció,
  •    életkép festés,
  •    a tavon zajló események kivetítése egy nagyképernyős TV-re,
  •    Magyar madárvonulási atlasz könyv bemutató.
  •    folyamatos madár- és természetvédelmi előadások,
  •    játszóházas foglalkozások,
  •    teleszkóp bokrokban madártani tájékoztatás,
  •    állati jó állat bemutató,
  •    sólymászbemutató.

A torony környezetében zajló programok körében megrendezésre került a gyermek rajzverseny eredményhirdetése és folyamatosan zajlott a teleszkópos megfigyelés. Természetvédelmi tanácsadásra ugyancsak nyílt lehetőség és tematikus kiállító, vásározók széles körét lehetett megtekinteni. Madárgyűrűzési bemutató, Madárbarát Bolt, információs sátor, madárfestmény és egyéb kézműves termékek vására és természetvédelmi könyvek, kiadványok várták a kilátogatókat és teleszkópok és kézi távcsövek tesztelési lehetősége ugyancsak biztosított volt a helyszínen.

 
 A Sokadalom látogatói épp az egyik csapat behúzását figyelik a partról.
(Fotó: Halmos Gergő)


Köszönjük minden szervező, előadó, versenyző, látogató érdeklődését! Jövőre visszavárunk mindenkit!

Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői

Bővebb információ a hétvégétől: www.mme.hu; www.mme-komarom.hu; www.szazvolgy.hu

Eredmények

Felnőtt kategória (22 nevezett csapat, díjak felajánlói: MME 24 HCS, Büki József, Gerard Gorman, Szimuly György): 
I. Verseczki Niki, Pintér Balázs, Katona István (79 faj, 5 hang)
II. Bozó László, Rozgonyi János, Bozó Zoltán (75 faj, 3 hang)
III. Agócs Péter, Lengyel Attila, Kiss Tamás (74 faj, 6 hang)

Ifjúsági kategória (2 nevezett csapat, díjak felajánlói: MME 24 HCS, DINPI, KvVM, Nehézy László): 
A kettő nevezett csapat miatt eredményt nem hirdettünk. Ajándék csomagot vehettek át a résztvevők!

Különdíj a "Sokadalom természetvédelmi szempontból legjobb faja" kategóriában:
kis kárókatona megfigyeléséért Hadarics Tibor kapta Kókay Szabolcs festményét.

Különdíj a "Sokadalom legérdekesebb madárfaja" kategóriában:
szerecsensirály megfigyeléséért Lengyel Attila vehette át Zsoldos Márton festményét.

Különdíj a Sokadalom szervezésében nyújtott munkáért:
Nagy Gyula és Zsoldos Márton 1-1 festményét Sarlós Ferenc ill. Argai Sándor kapta idén.


 Behúzás
(Fotó: Halmos Gergő)


Szervezők, lebonyolítók:

Argai Sándor, Ács László, Bagdi Antal, Bajor Zoltán, Ballabás Gábor, Balczó Anna, Bátky Gellért, Bátky Tibor, Bolla Adrienn, dr. Barina Zoltán, Berényi Zsombor, Bérczes Sándor, Bodor Gábor, Czeczon Ildikó, Czumpf Attila, Csáky Péter, Csihar László, Csonka Péter, Csölley Martin, Darányi László, Dömsödi Ferenc, Fatér Imre, Grépály András Zoltán, Gödöny József, Hegedűs Nóra, Herbót Erzsébet, Hlogyik Zsuzsa, Horváth Márton, Jankainé Németh Szilvia, Kaiser Mónika, Karcza Zsolt, Kazi Róbert, Kepes Zsolt, dr. Kézdy Pál, Kicses László, Klébert Antal, Kókay Szabolcs, Kővári Anita, Krug Tibor, Kovács Zoltán, Kundráth Ferenc, Kupán Krisztina, Labanc Györgyi, Lampert Rita, Lendvai Csaba, Lippainé Bea, Lippai Károly, Lippai Klaudia, dr. Magyar Gábor, Markothné Piroska néni, Menráth Réka, Metzger Julianna, Mikó Zoltán, Moczik Csaba, Musicz László, Müller László, Nagy László, Németh Zoltán, Novák Adrián, Palatitz Péter, Perger Beáta, Pénzes László, Pogonyi Ágnes, Prommer Mátyás, Ráskai Kiss Zsolt, Riezing Norbert, Orbán Zoltán, Sarlos Ferenc, Schmidt András, Sipos Donát, Solt Szabolcs, Selmeczi Kovács Ádám, Sipos Katalin, Staudinger István, Stefan Beonsch, Szabó Barbara, Szabó Máté, Szabó Jenő, Szabóné Andrea, Szabó Virág, Szám Péter, Szeiman Péter, Szilbekné Molnár Katalin, Szimuly György, Szimuly Dániel, Vincze Tibor, Tar János, dr. Tóth Balázs, Váradi Ferenc, Vízkert András, Zsoldos Árpád, Zsoldos Márton, Zsoldos Csaba. 

Fő támogatók:
Tata Város Önkormányzata
Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Támogatók:
birding.hu
Birdphotography.hu
Birding World Magazine
Büki József, Budapest
Dömsödi Ferenc, London, UK 
Ecotours Kft.
Északdunántúli Vízmű Zrt.
Fiwi-Hűt Kft.
Gaidosch Tamás, Budapest
GALAX Kft.
Gerard Gorman, Budapest
Imre Tamás, Budapest www.fotooktatas.hu
Kókay Szabolcs, www.kokay.hu
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 
Know-How Audit Kft.
Magyar Turizmus Zrt.
Mikrolin Press Nyomda Kft.                                                             
Nagy Gyula, Balmazújváros
Nehézy László, Miskolc
Old Lake Holding Zrt.
Öko-Design Kft
Öreg-tó Klub Hotel
Remondis Oroszlány Zrt.
Swarovski Magyarország
Szimuly György, Tata
Tatai Kistérségi Többcélú Társulás
Tatai Mezőgazdasági Zrt.
Tatai Városgazda Kft.
Természetes Életmód Alapítvány
TIT Tatabányai Csillagvizsgáló
Zsoldos Márton, http://zsoldosmarton.hu

Szerző: Csonka Péter


  A rendezvény központi részének sátrai
(Fotó: Halmos Gergő).Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.