2024.07.09

A rákosi vipera fajmegőrzési program történelmi pillanatai

Rákosi viperák szabadon engedése a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén

Rákosi viperák szabadon engedése a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén

Idén 20 éve, hogy elkezdődött a kihalás szélén álló rákosi vipera zárttéri tenyésztése egy Magyarországon és Európában is egyedülálló létesítményben, a Rákosivipera-védelmi Központban. Az immár két évtizede tartó munka eredményeként idén májusban az 1000. rákosi vipera is megkezdhette szabad életét a természetben, ahol két új helyszínnel is bővült a rákosi viperák által lakott élőhelyek sora.

A Fertő mentén az 1980-as évekig élt a rákosi vipera, de a megmaradt gyepek intenzív használata mellett nem tudott fennmaradni. Az elmúlt évek természetvédelmi kezelése azonban lehetővé tette, hogy újból életképes populáció jöjjön itt létre. A három év alatt előkészített fokozottan védett területen május folyamán 49 rákosi vipera került kihelyezésre.

A másik új kibocsátási helyszín a Duna-Ipoly Nemzeti Park Ócsai Tájvédelmi Körzetének területén található, ahol május végén 50 rákosi viperát engedtünk szabadon. A kígyók túlélését veszélyeztető vaddisznókat és szőrmés ragadozókat kizáró kerítéssel körbevett terület Natura2000 védettség alatt áll. A kiengedett kígyók közül egy rádiójeladóval ellátott példány, melynek rendszeres nyomon követésével pontosabb képet kaphatunk az állat aktivitásáról, mozgásáról és területhasználatáról. A telepítés sikerességét, az állatok túlélését a következő években rendszeres bejárások során ellenőrizzük.