2024.04.08
Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

X. Herpetológiai Tábor

X. Herptábor

Kétéltűek, hüllők iránt érdeklő diákok, figyelem!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2024-ben is szervez herpetológiai tábort („Herptábort”) iskolások részére.

A tábor helyszíne: Öregbakony Turistaház és Erdei Iskola
https://www.oregbakony.hu/

Időpont: 2024. június 21–26. (péntek délutántól-szerda délutánig)
Jelleg: ottalvós, elhelyezés 6-8-10 ágyas szobákban
Célcsoport: iskolások 10–18 éves korig

Fizetési tudnivalók
Részvételi díj: 68 000 Ft
A táborba csak MME tagok jelentkezhetnek (táborozó vagy szülő, vagy családi tagság), MME tagság igénylése: http://mme.hu/legyen-tag).

A részvételi díjat egy összegben kérjük utalni, de csak miután a jelentkezőket értesítik a szervezők a jelentkezés elfogadásáról.

A részvételi díj magában foglalja napi háromszori étkezés díját. Az étkezések nagy részét a táborhely biztosítja, de a bográcsozás sem fog elmaradni!

Jelentkezés: https://forms.gle/pgdj6vxHKu56PYn5A

A jelentkezési lap kitöltése nem jelenti a jelentkezés automatikus elfogadását! Jelentkezésnél elsőbbséget élveznek azon diákok, akik eddig nem, vagy csak egyszer vettek részt Herptáborban. 

Utazás
Csoportosan Budapest-Kelenföld állomásról. Az utazás árát a részvételi díj nem tartalmazza, de a csoportos utazás megszervezésében segítséget nyújtunk. Részletek később. Egyénileg történő utazásnál a környezettudatosság jegyében, aki teheti telekocsi-szerűen segítheti a többi táborozó lejutását is. 

Tevékenységek
Kirándulások kétéltűek és hüllők nyomában a Bakony területén. Tudományos ismeretterjesztő előadások sokasága és proaktív, kiscsoportos foglalkozások a táborvezetők közreműködésével. 
Elsajátítható ismeretek: kétéltűek és hüllők biológiája, megfigyelésük, meghatározásuk és fotózásuk a természetben, előfordulási adatok gyűjtése és alapvető térinformatikai ismeretek, elméleti és gyakorlati természetvédelem

Táborvezetők
Dr. Babocsay Gergely herpetológus, a KHVSZ elnöke
Péntek Attila László biológus, a KHVSZ titkára
Dr. Mizsei Edvárd herpetológus
Dr. Üveges Bálint herpetológus
Rák Gergő biológus

Mit hozz magaddal? (kiemelten a nélkülözhetetlen dolgok)

 • hálózsák (és párna)

 • kiránduláshoz alkalmas ruházat (hosszú és rövidnadrág, póló, ing, egy melegebb ruha, esőkabát, kalap vagy baseballsapka)

 • kényelmes túracipő/túrabakancs

 • könnyen száradó vagy nyitott lábbeli (pl. szandál, sportcipő)

 • vízálló lábbeli (pl. gumicsizma, bakancs)

 • kisebb (max. 25L) hátizsák a napi túrákhoz

 • kulacs/vizes palack

 • jegyzetfüzet/napló

 • fényképezőgép

 • távcső

 • fejlámpa/zseblámpa

 • kullancs-szúnyogriasztó

(tökéletes megelőzés kullancs ellen nem létezik – javasolt a tábor meghirdetése idejétől oltások beadatása háziorvossal vagy iskolaorvossal kullancs-agyvelőgyulladás (enkefalitisz) ellen. Sajnos a gyakoribb Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, a tüneteket mi is figyeljük, kérjük a szülők odafigyelését is a tábor után)
magas faktorszámú naptej
Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, az egy hétre való szükséges mennyiséget hozza magával. Allergiára való hajlam esetén az allergiás tünetek kezelésére máskor is használt gyógyszer, kenőcs. Ezen kívül esetleg láz- és fejfájás-csillapítóra lehet szükség.

Amit NE hozz: magas sarkú cipő, laptop, alkohol, (elektromos) cigaretta.

Nagy értékű fényképezőgépet vagy bármilyen más eszközt csak saját felelősségre hozz. Az elektromos készülékek elemeiről, akkumulátorairól és azok töltő eszközeiről gondoskodj!

Ételérzékenységről, allergiáról, gyógyszerszükségletről a szülők mindenképp tájékoztassák a táborvezetőket a később letölthető formanyomtatványon!

További információ: herptabor@gmail.com

Dr. Mizsei Edvárd
+3670 655 0636

Dr. Babocsay Gergely
+3630 232 7134