Az áram ára?

Kampány a madarak áramütésének megelőzésére. Az MME a madarak áramütésével kapcsolatos országos szintű, önkéntes alapú felmérést szervez.

A kampány támogatói:

Ganteline Life Nature

A kampány háttere:

Bár az áramütés problémája évtizedek óta ismert, és az MME eddig nagyon sokat tett megoldása érdekében (az áramszolgáltatókkal együttműködésben több tízezer oszlop szigetelése megtörtént), madárvédelmi szempontból megnyugtató, végleges eredmény nem született. Az elmúlt években az oszlopok szigetelése lelassult, veszélyes szakaszok továbbra is szigeteletlenül maradnak, illetve új, a korábbiaknál is veszélyesebb oszloptípusok jelennek meg, így a nem szigetelt oszlopok továbbra is védett és fokozottan védett madarak ezreit pusztítják el minden évben. Ennek ellenére szó sincs madárbarát szerkezetek gyártásáról, sem a közeli, sem a távoli jövőben. Ezen változtatnunk kell! A felmérés során első ízben próbálunk meg országos szinten, összehangoltan, egységes módszerrel nagyobb számú oszlopot leellenőrizni.

 

Áramütés következtében elpusztult egerészölyv


Mit tehet Ön a kampány sikeréért?

Kérjük, hogy járjon végig lakhelye közelében egy vagy több, tetszőlegesen kiválasztott középfeszültségű szabadvezeték szakaszt, és vegye számba az áramütés vagy vezetéknek ütközés következtében elpusztult madarakat. A felméréshez adatlapot, a kitöltéshez részletes útmutatót biztosítunk.

Töltse le honlapunkról az adatlapot és a tájékoztatót!