2015.03.21

Március a Madárbarát kertben V. – Ökörszem és vörösbegy fészkelőhelyek kialakítása

Miután hagyományos mesterséges odúk és fészekanyag kihelyezésével a ház és a kert körül élő madarak túlnyomó többségét segítettük, az olyan költésspecialistákkal is foglalkozhatunk, mint amilyen az ökörszem és a vörösbegy. 


Ennek a két fajnak készítünk fészkelőhelyet üreges fatuskóba márciusi cikksorozatunk ötödik részében.

 

Miben más ez a két faj?

Az ökörszem és a vörösbegy a madaraknak azon csoportjába tartozik, melynek képviselői a talajszinttől több méter magasságig, talajmélyedésben és korhadt fatuskóban a földön, változatos magasságban épületek és partfalak üregeiben, és akár az ágak között is képesek fészket építeni. Ezeknek nehéz klasszikus mesterséges fészkelőhelyet készíteni, különösen olyat, amit a macskáktól és kutyáktól hemzsegő lakott területeken is ki lehet helyezni a számukra kedvező térdmagasságba.


Vörösbegy ...


... és fészke erdei földút magas partfalában (2 fotó – katt a képre), ...


... illetve galambdúcban. 3 fotó – katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Fészkelőhely üreges fatuskóban

Azok számára, akik lelkesednek a "csináld magad" kreatív megoldásokért, az ökörszem és a vörösbegy remek célfaj, mivel némi munkával és kiegészítéssel egy termetesebb üreges fatörzsdarab is alkalmas fészkelőhellyé tehető számukra. Erre mutatunk egy olyan ötletadó, az alapelveket bemutató példát, melynek alapján remélhetően egyre több helyen létesül az országban ökörszem és vörösbegy fészkelőhely a lakott területeken is.

Amint arról január 15-én írtunk, az ökörszem számára vonzó kiegészítője a talajetetőknek a kéregrakás, amiben könnyedén el tud bújni ez az egérszerű mozgással a talaj közelében keresgélő madárka.


Ökörszem a talajetető kéregrakásában tollászkodik.


Az "ökörszem-kastélyba" épített üreges fatuskó különösen izgatta a madárkát
(Videók: Orbán Zoltán).

 

Ezért az etetési időszak végéhez közeledve, a téli tapasztalatok alapján szinte magától adóik a gondolat az üreges fatuskó-búvóhely fészkelőhellyé alakítására olyan kéreggallérral, ami nem csak a madara számára vonzó, de a szőrmés ragadozók ellen is véd.


A végeredmény, ...


... és a kiindulási állapot a márciusban még aktív talajetetőn.
26 fotó – katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Hagyományos "C" odú átalakítása

A településeken elsősorban épületereszek magasába, ott rozsdafarkúaknak, barázdabillegetőnek és szürke légykapónak kihelyezett, félig nyitott előoldalú "C" típusú mesterséges odút el lehet látni olyan kiegészítő védelemmel, hogy alkalmas legyen ökörszem és vörösbegy számára megfelelő alacsony kihelyezésre is. Erről a 2014. november 25-én megjelent cikkünkben írtunk részletesen >>.


"C" típusú odú beszerzése ilyen átalakításhoz az MME web boltjában >>
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

További alternatív fészkelőhely-ötleteket talál üreglakó madarak számára a 2015 év madarával, a búbosbankával foglalkozó írásunkban itt >>.

 

Hol használhatóak?

A lakott területeken az ökörszemek és a vörösbegyek számára megfelelő, ugyanakkor a természetesnél sokkal gyakoribb szőrmés ragadozóktól védett fészkelőhelyek száma nagyon korlátozott napjainkban. Ezért ez a két faj, különösen az ökörszem, annak ellenére számít kimondottan ritka fészkelőnek a településeinken jelenleg, hogy ősztől tavaszig gyakori vendége kertjeinknek, parkjainknak, az etetőknek és az itatóknak. Ezt a helyzetet a most bemutatott, remek szabadlevegős tavaszi elfoglaltságot jelentő barkácsmunkával viszonylag egyszerűen tudjuk orvosolni a kertekben, udvarokban, parkokban, és akár a lakótelepeken is. Ha így teszünk, akkor nem csak a madarakon segítünk, de újabb izgalmas megfigyelési lehetőséget is teremtünk magunknak!


A lakótelepek panelházainak előkertjeiben minden olyan madárvédelmi munka
elvégezhető, ami egy kertvárosi kertben. Így a Madárbarát panel programban 
akár ökörszem és vörösbegy fészkelése is elősegíthető
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Közösen a zöldebb, élhetőbb településekért

A március a legmozgalmasabb, legizgalmasabb időszak a Madárbarát kert program életében, hiszen ilyenkor még tart az etetés, miközben a madarak egy része már odút foglal és fészket is épít.

Annak érdekében indítottuk ezt a cikksorozatot, melynek keretében hetente akár több írást is közzé teszünk a honlapunkon és a Facebook oldalunkon, hogy az állatok iránt érdeklődőket segítsük a kora tavaszi teendők tervezésében, kivitelezésében.

Reméljük, hogy ezeknek köszönhetően nem csak kevésbé ismert madár- és más állatcsoport-védelmi eszközök és módszerek elterjedését segítjük, de olvasóinkat is még több megfigyelési élményhez juttathatjuk!

Annak érdekében, hogy minél többen legyünk, hogy minél többet tehessünk, kérjük, ossza meg ezeket a cikkeket ismerősei, barátai körében is!

Köszönjük!


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (részletek >>).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2015-ben már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!


A letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.

 

Orbán Zoltán