2006.03.27
Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

Békamentőket várnak Farmoson

A napokban megkezdődött a vonuló békák mentése Farmoson. Eddig 13 000 békát fogtak be és vittek át az út túloldalára a civil és hivatásos természetvédők.

A Magyar Madártani Egyesület Tápió-vidéki csoportja által szervezett mentőakcióban idén minden eddiginél több önkéntes vett részt, így két és fél kilométeres terelőfóliát tudtak kifeszíteni az út mellé. A fólia tövében és a leásott vödrökben összegyűlt békákat rendszeres időközönként összegyűjtik, és átviszik az út túloldalára, ahonnan már a gázolás veszélye nélkül ugrálhatnak tovább a Nagy-nádasba, a szaporodóhelyük felé. Mostanáig 13000 béka kelt át a természetvédők vödreiben biztonságosan az úttesten, de ha esni fog az eső, akkor a következő napokban még több kétéltű várható.

Bár a legnagyobb munka a sánc kiépítése volt, a rendszeres ellenőrzés és gyűjtés is sok időt és sok segítő kezet igényel, ezért az MME helyi munkatársai várják a vállalkozó kedvű természetbarátok jelentkezését. Örömmel fogadják azokat is, akik csak egy napra, vagy egy-két órára tudnának bekapcsolódni a mentőakcióban.

További információ:
Németh András
MME Tápió-vidéki Helyi Csoport
Tel: 20-234-9994
E-mail: mme.tapio@vipmail.hu

Ezúton is köszönjük a támogatást és a segítséget a helyi önkénteseknek, az ELTE biológus hallgatóinak, a Farmosi Életmod Egyesület tagjainak, a Tápió Közalapítványnak, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának.