Budapesti Helyi Csoport

Tavaszi nagytakarítás a Palotai-szigeten

-
,

Hungary

A Palotai-sziget természetvédelmi terület Budapest egyik legértékesebb helyi védettségű értéke, mely még őrzi a fővárosi Duna-szakasz egykor kiterjedt ártéri életközösségének eredeti életterét.


A területet hosszú évtizedeken keresztül illegális szemétlerakóként használták, ezért az erdő meglehetősen rossz állapotba került. Az elmúlt években azonban több örvendetes esemény is történt itt. Egyesületünk Budapesti Helyi Csoportja 2012. március 31-én elsőként szervezett ide szemétszedési akciót, mely felhívta a figyelmet a rossz állapotokra. Ezt követően a WWF-fel közösen újabb akció szervezésére került sor még ebben az évben. A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata pedig a TeSzedd szemétszedési akciónapok keretében végzett jelentős munkákat a védett terület déli részén.


A Fővárosi Önkormányzat a Főkert NZrt.-vel és az FKF Zrt.-vel 400(!) köbméter hulladékot távolított el 2015-ben és 2016-ban az északi erdőrészletből. Ezek a munkálatok ma már szemmel látható eredményeket hoztak. A javuló állapot megőrzését pedig a Fővárosi Vízművek segítette elő azzal, hogy a bejutást minden irányból betonelemekkel akadályozta meg, így a szeméthalmok „utánpótlása” megszűnt.


Ez sarkallt minket arra, hogy a terület teljes megtisztítása végett 4 év elteltét követően újra meghirdessük tavaszi nagytakarításunkat. Reményeink szerint a még itt maradt, kézzel könnyen szedhető elszórt hulladékok ezáltal lassan teljesen elfogynak és csak a dunai áradások során bekerülő kis mennyiségű szeméttel kell törődni a jövőben.


A program részletei:

A találkozót 2016. április 2-án, szombaton 9 órára hirdetjük meg Újpestre, a Váci út és Megyeri út találkozásánál lévő ÖMV benzinkút parkolójához. Az itteni élelmiszerbolt egyben lehetőséget teremt a napi élelmiszer beszerzésére is, de szokásunkhoz híven hideg étellel és meleg itallal ezen a napon is készülni fogunk.


A kúttól 9:20-kor fogunk elindulni a területre, melyet kényelmes 10 perces sétával érünk el. Természetesen azokat is szívesen várjuk, akik később tudnak jönni, ők a mellékelt térkép segítségével találják meg bázishelyünket. A szükséges zsákokat és kesztyűket egyesületünk biztosítja, az elszállításról pedig a Főkert NZrt. fog gondoskodni.

Az akciónap várhatóan délután fél 5-ig tart.


A nagytakarítás során közösségi szolgálatra érkező diákcsoportokat is fogadunk, mely abban az esetben lehetséges, ha az értük felelősséget vállaló tanár is velük tart a rendezvényre. Egy csoport maximum 15 fős lehet. Az egyénileg érkező 18 év alatti diákokat szülői felügyelettel tudjuk fogadni.
A munka elején mindenki munka- és balesetvédelmi eligazítást kap, amelyet adataival és aláírásával kell elfogadnia.


A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.


Parkolási lehetőségek gépkocsival érkezőknek: A Tímár utca mentén, vagy az ÖMV kút környezetében több helyen is le lehet parkolni.

Gyalogosan érkezőknek: Tömegközlekedéssel számos autóbuszjáratot igénybe vehetünk: a benzinkút mellett egyaránt megáll a 104-es, 104A, 122-es, 196-os és 204-es autóbusz is.


A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.


A jó időben reménykedve minél nagyobb számban várunk Benneteket, ugyanis feladat lesz bőven!

A terület térképe. (Forrás: Google Maps)