2024.03.18
Vízimadár-védelmi Szakosztály

Felhívás országos nagy goda számlálásra

Nagy godák (Fotó: Csibrány Balázs)

Nagy godák (Fotó: Csibrány Balázs)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vízimadár-védelmi Szakosztálya 2024. március 29. és április 1. között immáron harmadik alkalommal hirdeti meg a hazánkban tavasszal átvonuló nagy godák országos szinkronszámlálását. Ezért minden olyan megfigyelő adataira számítunk, aki a péntektől hétfőig tartó négy nap során hazánk bármely sekély vizű, a nagy godák számára alkalmas vizes élőhelyét felkeresi!

A nagy goda állományának drasztikus csökkenése minden olyan terepmadarász számára jól látható, aki az elmúlt egy-két évtizedben a hazai vizes élőhelyeket látogatta. Nem csak a költőállomány tűnik el az egyre kevesebb alkalmas élőhely miatt, de az átvonuló sokezres godacsapatok látványa is egyre ritkább napjainkra. Ennek ellenére mostanáig hiányoztak az országos szintű adatok a nagy goda átvonuló állománynagyságról, hiszen sajátos élőhelyigénye miatt a Vonuló Vízimadár Monitoring nem tudta megfelelően lefedni hazánk fő pihenő- és táplálkozóhelyeit.

A nagy goda vonulási csúcsa nagyjából április elejére esik, ilyenkor található a legtöbb madár egyszerre a Kárpát-medencében a tavaszi vonulás során. Ekkor jellemzően a szikes tavakat, a pusztai vízállásokat, a belvízfoltokat és a lecsapolt halastavakat keresik fel tömegesen. Míg a 2022-es év rendkívüli aszálya miatt jórészt csak a lecsapolt halastavakon lehetett számítani a godák megjelenésére, a csapadékosabb 2023-as évben a sekély vizű szikes tavak és mocsárrétek jelentős része is még víz alatt állt a tavaszi felmérés idején. Bár az idei tél is csapadékosan indult, a februárra jellemző csapadékhiány és rekordmagas átlaghőmérséklet azonban már érezteti hatását a sekély vizű élőhelyeinken. Ennek ellenére még mindig sok, a hajdani folyómedreket és fokokat kirajzoló „belvíz” áll az átvonuló nagy godák számára megfelelő állapotban, így a felmérés során érdemes minden erre alkalmas helyszínt felkeresni.

Az adatközlés legegyszerűbb módja, ha a megfigyeléseket a Madáratlasz Program (MAP) internetes adatbázisába töltik fel a felmérők, melyre asztali számítógépről (map.mme.hu) és okostelefonról (Turdus applikáció) egyaránt lehetőség nyílik. Bár alapvetően a nagy goda adatok a legfontosabbak, mégis mindenkit biztatunk lehetőség szerint az összes madárfaj megfigyelését rögzítő ún. teljes fajlistás adatgyűjtésre! De azon felmérők számára, akik csak a vízimadarak felmérésében érdekeltek, már lehetőség van kizárólag a vízimadárfajokat érintő ún. vízimadár fajlista rögzítésére is. Amennyiben valaki nem rendelkezik hozzáféréssel e felületekhez, megfigyelési adatait a Vízimadár-védelmi Szakosztály elektronikus címére (vvsz@mme.hu) is elküldheti. Ebben az esetben kérjük a terület neve mellett annak koordinátáit, illetve a megfigyelés időpontját és időtartamát is feltüntetni! Mivel a nagy godák aktuális hiánya egy területen ugyanolyan fontos információval bír, így az ún. „nullás” adatokat is ugyanúgy várjuk a fent leírt módok egyikén keresztül.

A felmérés eredményeiről az adatok összesítését követően fogunk beszámolni. Ezúton szeretnénk előzetesen is megköszönni minden felmérő munkáját!

Csibrány Balázs