2024.01.24

Megjelent a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület első 50 évét bemutató könyv

A mű bemutatójára 2024. január 6-án, a Gödőllő Királyi Kastélyban, az MME ünnepi emlékülésén került sor (fotó: Orbán Zoltán)

A mű bemutatójára 2024. január 6-án, a Gödőllő Királyi Kastélyban, az MME ünnepi emlékülésén került sor (fotó: Orbán Zoltán)

A kötet az 1974. január 6-án alakult szervezet eddigi tevékenységéről teljességre törekvő áttekintést ad. A gazdagon illusztrált könyv 100 szerző összehangolt munkájának eredménye. Az archívumokból származó képek mellett 115 fotós közreműködésével készült 308 kép, számos térkép, grafikon és ábra is segíti a sikerekben gazdag első ötven év áttekintését. 

Az MME a megalakulásától kiemelten kezelte az akkor a kipusztulás szélén álló ragadozó madarak gyakorlati védelmét. Sok évtizedes tevékenységének köszönhetően a kerecsensólyom, a parlagi sas, a rétisas, a kék vércse és más fajok állománycsökkenését sikerült megállítani, állományaik pedig mára jelentősen megerősödtek.

Ugyancsak az alapfeladatok közé tartozott a környezeti nevelés, ezért indította el, és működteti ma is az egyesület a Madarász ovi és Madarász suli programot. Ezekből számos olyan vezető természetvédő és madarász nevelődött, akik ma már fontos állami és társadalmi feladatokat látnak el.

A kötet bemutatja továbbá az MME madárvártáit éppen úgy, mint azt a megszámlálhatatlan kiadványt, könyvet, amit a tagok írtak, illetve melyeket az egyesület adott ki.

MME 50 köny belív 1

 

MME 50 köny belív 2
MME 50 köny belív 3


A könyv 16 fő fejezetre és 185 alfejezetre tagolódik, amelyben a szervezet megalakítása, a stratégia döntések története éppen úgy szerepel, mint a társadalmi kapcsolatot fejlesztése, vagy a legfontosabb szakterületi kérdések: egyes madár-, kétéltű- és hüllőfajok védelme, országos szintű állományfelmérések, egyes kiemelt és gyakori fajok változásának hosszú távú nyomon követése.

A könyv a készlet erejéig kizárólag az MME boltjában vásárolható meg >>