2023.12.21

Madárbarát mintakert tanösvény átadó az "Év madárbarát településének"

Madárbarát kert tanösvény

Madárbarát kert tanösvény (Fotó: Palágyi Barbara)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén hirdette meg először az "Év madárbarát települése" elnevezésű  pályázatot. A szeptember végén lezárult pályázaton, a 34 pályázó település közül az Év madárbarát települése kitűntetést Budapest Főváros III. kerülete nyerte el. A címen túl a nyertes települést az MME egy madárbarát mintakert tanösvénnyel ajándékozta meg, amelyet 2023. december 18-án adtunk át. 

A tanösvény helyszínére Óbuda Békásmegyer önkormányzata a közösségi tervezéssel megvalósuló Mészkő parkot jelölte ki, amely megalakulása óta közkedvelt hely a környéken élők körében, ráadásul az önkormányzat egy korábbi nyertes pályázatának köszönhetően a területen már évek óta áll egy madárles-játszótorony. A parknak közvetlen kapcsolata van a felette elterülő erdővel, és az is előny, hogy a parkfenntartók szerencsére nem követik azt a nem kívánatos, ám egyre elterjedtebb "divatot", hogy a "rendezettség" érdekében minden bokros és cserjés részt kiírtsanak, így a parkban váltakoznak a füves és bokros élőhelyek, rengeteg búvóhelyet és természetes táplálékot kínálva az itt található élőlényeknek. 

A bokros élőhelyek meghagyásának köszönhetően a Mészkő parkban rendkívül gazdag a madárvilág

dr Kiss László polgármester úr is részt vett a tanösvény átadóján (Fotó: Palágyi Barbara).

A tanösvény 15 állomáson keresztül mutatja be azokat a természetbarát eszközöket, amelyek segítségével bárki, minimális anyagi ráfordítással a saját kertjében is élőhelyet tud teremteni a madaraknak és más élőlénycsoportoknak, hiszen a tanösvényen a madarak számára kihelyezhető különféle odúkon, etetőkön és itatókon túl találkozhatunk békamenedékkel, denevérodúval és méhecskehotellel is. 

Köszönjük a videós összeállítást Budapest III. kerületének.

Reméljük, hogy a park látogatói örömmel fogadják a tanösvényt, és ezúton köszönjük a Háromhegy Közhasznú Egyesületnek, hogy vállalták a két új etető működtetését. 

 

„Az év madárbarát települése” program megvalósítását a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat támogatta.

Life és Natura logó