2023.09.28
Baranya Megyei Csoport

Sumonyi nádiposzáta Franciaországban

cserregő nádiposzáta

 A hónap folyamán kaptunk hírt egy Sumonyban gyűrűzött cserregő nádiposzáta franciaországi megkerüléséről. A madarat még a tavalyi vonulási időszakban jelöltük szeptember 27-én, és idén augusztus 18-án fogták be ismét a Rhône-folyó szomszédságában található Chateauneuf-sur-Isére nevű helységben, Sumonytól 1019 km távolságra. Ez volt az első sumonyi vonatkozású cserregő nádiposzáta megkerülés Franciaországban. 

Az adat jól illeszkedik a faj vonulásáról eddig kialakult képbe. A Kárpát-medencében költő állomány két útvonalat használ az afrikai telelőhelyek eléréséhez. A nádiposzáták egy része a Boszporuszon, másik része a Gibraltári-szoroson keresztül hagyja el Európát.

nádiposzáta térkép
A Sumonyban gyűrűzött cserregő nádiposzáták külföldi megkerülésének helyei

Sumonyban 2022-ig bezárólag 29.788 cserregő nádiposzátát jelöltünk. Ezek közül 29 példány került meg külföldön. Egyetlen madár kivételével az összes megkerülés Európán belül volt. A kivételt Egyiptomban, a Nílus deltájában megkerült példány jelenti. Ez a madár tartja a korrekordot, mert 10 év elteltével került ismét kézre. A távolságrekordot viszont az egyik Izraelben visszafogott nádiposzáta tartja. Ezt a példányt Sumonytól légvonalban 2148 km-re azonosították a gyűrűje alapján.