2023.03.27
Budapesti Helyi Csoport

Beszámoló Homoktövis Természetvédelmi Területen végzett élőhelyekezelésről

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja 2023. március 4-én ismét megszervezte népszerű élőhelykezelési programját a Homoktövis Természetvédelmi Területen, amely az elmúlt évekhez hasonlatosan idén is az értékes élővilággal rendelkező homoki gyepek védelmének elősegítését tűzte ki célul.

A 17. éve töretlenül folyó eseménysorozat a mögöttünk álló közel két évtized alatt rendkívül előremutató és bíztató eredményeket hozott. 2006-ban az itteni gyepek még a megszűnés határán álltak, az invazív fásszárúak sarjai ugyanis annyira elnyomták már az őshonos lágyszárú vegetációt és a hozzá kötődő különleges állatvilágot, hogy már csak 3 darab, kb. 600 m2-es foltban tudott fennmaradni az eredeti élővilág, a többi helyszín siralmas állapotban volt. Helyi Csoportunk tagjainak és lelkes érdeklődőnek köszönhetően az évek során előre megtervezett, lassú és szisztematikus előrehaladással fokozatosan sikerült egyre nagyobb területrészről visszaszorítani a tájra nem jellemző fásszárúakat. Ennek köszönhetően ma már közel 5 ha-os összefüggő gyepterület alakult ki a fővárosi oltalom alatt álló élőhely legnagyobb egységén, ahol a védett és fokozottan védett növényfajok állománygyarapodása egyértelműen visszaigazolja munkánk irányvonalának helyességét.

A legutóbbi alkalommal is igyekeztünk a tervszerű és fokozatos gyepmegnyitást szem előtt tartani, így most is csupán néhány ezer m2-en távolítottuk el a sarjakat, illetve a lehullott száraz ágakat a gyepekről. Erre azért van szükség, mert így ismét ki tudjuk alakítani azt a speciális, tápanyagban szegény élőhelyet, amelyek a homoki gyepek fennmaradásának egyik alapfeltételét adják.

A felhívásink nyomán a területre kiérkező, közel 100 fő önkéntes, erejét nem kímélve állt bele a kiosztott feladatokba és ponyvákon, kézi erővel több m3 száraz gallyat és sarjat hordott le a területről az élőhelyen átvezető sétaút mellé, ahol már nem zavarja a faanyag a gyepeket.

Hagyományainkhoz híven ezen a napon is tartottunk madárgyűrűzési bemutatót a megjelenteknek, melynek keretén belül széncinegék mellett erdei pinttyel is találkozhattak az érdeklődők.

A munkavégzés a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat jelenlétében, iskolásokkal kiegészülve reggel 9 órától egészen délután 4 óráig tartott igen jó hangulatban, amit az enyhe, tavaszias idő is elősegített. A program népszerűségét és a terület hosszú távú megőrzésének szükségességét látva biztosra vesszük, hogy az élőhelykezeléseket még folytatni fogjuk a Homoktövisen, amely immáron hazánk egyik legrégebb múltra visszatekintő komplex élőhelyrekonstrukciós akciósorozatává nőtte ki magát az elmúlt bő másfél évtizedben.

 

A levágott anyag gyűjtése (Fotó: Sarlós Dávid)

 

Többek között diákok segítségével ponyvákra pakoltuk az anyagot, amit utána lehordtunk a területről (Fotó: Sarlós Dávid)

 

A lehordás embert próbáló munka (Fotó: Sarlós Dávid)

 

Az ebédszünet idején madárgyűrűzési bemutatót tartottunk (Fotó: Berényi Zsombor)


Az Homoktövis Természetvédelmi Terület élőhelykezelési munkálatait a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat támogatta.

Life és Natura 2000 logó