2022.08.29

Kék vércsék földön-égen

A kék vércsék költési szezonja nemrég ért véget. A költőterületek eredményei nagy szórást mutatnak, van ahol soha ilyen korán nem költöttek a madarak, máshol még augusztus elején is voltak kis fiókás fészekajak.

A rendkívüli aszály a Dunától keletre azonban meglátszott a szaporulaton. Július végére annyira kiégtek a táplálkozó területek, hogy a szülőmadarak számára komoly kihívást jelentett a fiókák táplálása. A jászsági mintaterületen átlagos volt a költési siker, de a korábbi évhez képest érezhetően soványabban repültek ki a fiatalok. Sokat közülük eléhezve, elpusztulva találtunk meg egy-két héttel később.

 


Kék vércsék kirepülés előtt (Fotó:Palatitz Péter)

Vélhetően a szárazság következtében fellépő táplálékhiány okozta azt is, hogy a kóborlási időszak hamar kezdetét vette. A Jászságban színes gyűrűvel jelölt fiatalok kerültek meg augusztus elején Dániában és Lengyelországban, de az elmúlt hetekben Finnországból is rekord mennyiségű kék vércséről szóltak a híradások.

A „csapatosan elkövetett” nagy léptékű több ezer kilométeres mozgások nem idegenek a kék vércséktől. A vonulás előtti őszi gyülekezés alatt és a telelőterületen is gyakran láttuk ezt a műholdas jeladót viselő példányoktól.  Az őszi gyülekezés során hazánkban az 1000-2000 példányt számláló éjszakázóhelyek már jelentősnek számítanak. Mint arról már számos fórumon hírt adtunk Angolában munkatársaink 2019-ben elsőként tárták fel a világ legnagyobb kékvércse gyülekező helyét.

 


Gyülekező kék vércsék Angolában (Fotó: Novák Laszló)

„Ez nem egyszerűen egy nagy gyülekező, ez a kék vércsék olyan rendszeres találkozóhelye, melyen a világállomány nagy része fizikailag is találkozik, ezért nagyon sebezhetővé teszi a teljes világállományt”- nyilatkozta Palatitz Péter munkatársunk még 2019-ben. Később be is bizonyosodott; ezrével ejtik el a madarakat a helyi lakosok, hogy fehérjében szegény étrendjüket kiegészítsék. A piacon 4 vércsét adnak egy tyúkért. „Nem szabad rájuk ezért haragudnunk, nekik ez nem természetvédelmi, hanem megélhetési kérdés. Hiszem, hogy ha alternatívát kínálunk számukra, akkor sok ezer vércsét meg tudunk menteni - számol be a tervekről munkatársunk.

 


Gyülekező kék vércsék Angolában (Fotó: Novák Laszló)

A hihetetlen természeti jelenség védelmét az MME Kékvércse-védelmi Munkacsoportja  azóta elsődleges fontosságúként kezeli és nemzetközi kampányt indított a védelem megalapozására.  2022 telén kormányközi megállapodás született a két ország között a közös fellépés ügyében. Első lépésként májusban létrejött egy angolai-magyar szakértői csoport, mely még idén kidolgozza a kék vércse telelőállományának természetvédelmi kezelési tervét. A konkrét intézkedések között szerepel egy „kotlós tyúk adomány program”, a helyi ökoturizmus felvirágoztatására pedig nemzetközi média kampányt indítunk. 

Most keressük azon magyar cégek jelentkezését, melyek akár tárgyi vagy anyagi segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy a védelmi program részeként Angolában is folytatni tudjuk a hazánkban két évtizede töretlen sikerrel folytatott kékvércse-védelmi programot. Ennek mikéntjéről és további terveinkről a falcoproject.eu weboldalon tájékozódhat.