2013.10.30

Újabb sikeres élőhelykezelési akció a Homoktövis Természetvédelmi Területen

A Homoktövis újpesti élőhelyén március 9-én, 11. alkalommal szerveztünk élőhelykezelési akciót. Pár perccel 9 óra után Bajor Zoltán köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a területet. Ezt követően indult a munka

A homoktövis cserje csak ezen az egy helyen él vadon Magyarországon, számtalan védett gerinctelen és gerinces állatfajnak adva otthont. A programon megjelent 75 fővel először terepbejárást tartottunk és ismertettük az elvégzendő feladatokat.

Eligazítás (Fotó: Lendvai Csaba)
A munka a terület és a feladat ismertetésével kezdődött.

 

Az aljnövényzetet és a cserjéket fűkasza és láncfűrész használatában jártas önkéntesek vágták, míg a többiek az általuk levágott növényzetet hordták le a gyepről. Az elmúlt 7 évben, a 22 védett növényfajról is híres élőhelyen mind nagyobb részeket tudtunk megtisztítani a tájidegen cserjéktől. A terület a hatékony munkának köszönhetően így egyre szebb, nyílt homokpusztagyep képét mutatja .

Az ebéddel egybekötve most is tartottunk madárgyűrűzési bemutatót. A résztvevőknek folyamatosan szendvicsekkel és teával kedveskedtünk, amelyek elkészítésében Dókus Gyöngyi, Kazárné Kati, Szeghalmi János és még további önkénteseink voltak segítségünkre. Jó szokásához híven Vermessy Béla is hozott a híres halászlevéből, ami az utolsó cseppig elfogyott.

Készül a halászlé (Fotó: Lendvai Csaba)
Készül a halászlé.

 

Szakemberünk, Sarlós Dávid segítségével összesen 80 madarat gyűrűztünk meg. A legtöbbet széncinegéből fogtunkt, de néhány barátcinege, kék cinege, erdei pinty és meggyvágó is kézre került. A legérdekesebb fajnak egy hím és egy tojó nagy fakopáncs bizonyult.

Kék cinege (Fot: Lendvai Csaba)
Kék cinege mindig népszerű
 
Nagy fakopáncs (Fotó: Lendvai Csaba)
A tojó nagy fakopáncs nem hagyta magát fotózni.
 
A szigorú meggyvágó (Fotó: Lendvai Csaba)
A szigorú meggyvágó
(Fotók: Lendvai Csaba).

 

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

 

 

Lendvai Csaba
MME Budapesti Helyi Csoport

A felső kis képen a tájidegen növényzet irtása látható
(Fotó: Lendvai Csaba)