2013.06.18

Végső döntéshez közeledik a Közösségi Agrárpolitika (KAP) reformja - mi lesz veled zöldítés?

A Közösségi Agrárpolitika elmúlt években zajló reformjának egyik kiemelt célja az volt, hogy a mezőgazdasági termelők a részükre juttatott agrártámogatásért cserébe kötelező környezeti teljesítéseket vállaljanak, melyek hozzájárulnak a mezőgazdasági élőhelyek állapotának javulásához - ezt nevezik az agrárpolitika zöldítésének.


Erre azért is nagy szükség van, mert a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő természeti sokféleség sajnálatosan egyre gyorsuló ütemben csökken. Ennek ellenére a tárgyalások folyamán a zöldítés keretében betartandó előírások felpuhultak, így a környezetvédelmi és fenntarthatósági hozzáadott értékük csekély.

A BirdLife International és tagszervezetei összehangolt módon igyekszenek Európa döntéshozóit arra sarkallni, hogy a közpénzek - így az agrártámogatások - felhasználása során a közösségi javak gyarapítását tartsák szem előtt. Ennek érdekében a KAP reform egyik záró eseménye előtt a zöldítés keretrendszerének szigorítását, és így az elvárható környezeti teljesítés növelését kérik számon az érintetteken. A hazai folyamatok megfelelő irányba terelése érdekében levélben fordultunk Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez.

A levél letölthető itt >>

 

Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!