2004.09.20

Miért késik a Natura 2000 hálózat kihirdetése?

Az Európai Bizottság nem nézi jó szemmel, hogy az új tagországok közül Magyarország az egyetlen, aki még nem tette meg a megfelelő lépéseket az európai természetvédelmi hálózat, a Natura 2000 kihirdetésére. A CEEWEB, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország felhívja a kormány figyelmét: ha továbbra is késlekedünk, nemcsak természeti kincseink védelme szenvedhet csorbát, de az ország súlyos, százmilliárdokat jelentő támogatásoktól is eleshet.

Tagállamként kötelességünk a Natura 2000 nevű, európai természetvédelmi hálózat létrehozása, mely az Unió jogi keretei között lehetőséget teremt különleges, európai szinten jelentős természeti értékeink megóvására. A Natura 2000 Európa legfontosabb kezdeményezése a rohamosan csökkenő biológiai sokféleség és természeti örökségünk megóvására. Miért késik tehát 2004. május 1. óta a hálózat jogi alapját megteremtő kormányrendelet kihirdetése és a finanszírozási rendszer kidolgozása?

A szakmai munka (uniós természetvédelmi kritériumok alapján a jelölendő területek meghatározása) lényegében befejezettnek tekinthető, ám úgy tűnik, a részletes szabályozásról szóló tárcaközi egyeztetéseken elakadt a folyamat. A CEEWEB, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország felhívja a kormány figyelmét: ha továbbra is késlekedünk, nemcsak természeti kincseinkben eshet kár:

"Az illetékeseknek fontos számításba venniük, hogy az ország lakosai, ha nem is pénzben, de naponta fizetnek természeti, környezeti állapotunk romlásáért (kevesebb zöldterület, romló életkörülmények, romló egészségi állapot). Ezzel szemben a Natura 2000 hálózat a természetvédelmi haszon mellett új támogatási lehetőségeket nyithat meg az országnak." ? hívja fel a figyelmet Gulyás Levente, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.

A Natura 2000 területeken a természetvédelmi céllal összeegyeztethető gazdasági tevékenység nem tiltott, sőt, ezekre támogatás igényelhető (elsősorban a hazai és európai vidékfejlesztési forrásokból). Ezen támogatások elvesztése mellett még komolyabban érintheti az országot, hogy ameddig a Natura 2000 hálózat nem kerül kihirdetésre, addig hazánk Strukturális Alapokból történő kifizetéseit befagyasztják, amint arra Brüsszel több ízben figyelmeztetett. Ez már önmagában is súlyos százmilliárdnyi veszteséget okozhat hazánknak, nem beszélve a nem forintosítható erkölcsi kárról. Ha október végéig nem lép életbe a kormányrendelet, a Natura 2000 bevezetésére létrehozott LIFE Nature pályázatra sem jogosult Magyarország, ami újabb több százmillió forint hozzá nem férhető támogatást jelenthet, hangzott el a minap egy LIFE alapról szóló pályázati fórumon, egy EU szakértő nyilatkozatában.

A CEEWEB, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország felkéri a kormányt, hogy még szeptemberben hirdesse ki a Natura 2000 hálózatról szóló kormányrendeletet.

"Elengedhetetlen, hogy a területek kihirdetésével párhuzamosan megteremtsék a végrehajtás anyagi, szervezeti és emberi feltételeit, amely feltételeket egy megvalósítható és szakmailag kifogástalan szabályozás kell hogy segítsen."- hangsúlyozza Szilvácsku Zsolt, az MME TTSZ tanácsadója. "A jogi alapok lefektetése után megindulhat a széleskörű tájékoztató munka, amiben a civil szervezetek az eddigiekhez hasonlóan támogatják a kormány erőfeszítéseit."

Kapcsolat:
CEEWEB, Tomcsányi Zsófia, (1) 398-0135
tomcsanyi@ceeweb.org

MME, Szilvácsku Zsolt, (1) 279-1103
szilvacsku.zsolt@ttsz.hu

MTvSz, Sándor Szilvia, (1) 216-7297
szilvi@mtvsz.hu

WWF Magyarország, Bozsó Brigitta, (1) 214-5554/104
brigitta.bozso@wwf.hu


További információ:
Natura 2000