2005.06.22
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Meggyűrűzték a gólyákat

Az Magyar Madártani Egyesület Tápió-vidéki munkacsoportja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Tápió Közalapítvány támogatásával nagyszabású gólyagyűrűzést rendezett június 18-án a Tápió-mente több településén: Farmoson, Tápiógyörgyén, Újszilváson, Tápiószőlősön, Tápiószelén, Göbölyjáráson és Nagykátán.


Fotó: Halmos Gergő

Az akció célja, az idei költésből kikelt és életben maradt fiókák meggyűrűzése volt, hogy útvonalukat, életútjukat a gyűrűk segítségével a kutatók nyomon követhessék. Sajnos, a június eleji néhány napos esős hideg a legtöbb fészekalj utódait megtizedelte, az egyébként is gyérebben költő idei állományból. Tavaly a Tápió-vidéken egy-kettő híján 100 kirepülő kisgólyáról volt tudomásunk idén ennek alig a harmadára számítunk.

A gyűrűzést az érintett falvakban nagy érdeklődés kísérte, s az évzáró ünnepélyek ellenére is sokan voltak kíváncsiak a kis csőrösökre. Legtöbben Tápiógyörgyén gyűltek össze a nagy eseményre a Dózsa György úti fészkeknél. S az országos hírverésnek köszönhetően még albertirsai és székesfehérvári látogatók is jelen voltak a nézőközönségben.


Fotó: Halmos Gergő

A helyszíneken egy darus kocsi segítségével hozták le a fészekből a fiókákat, hogy az érdeklődők szeme láttára rakják rá a gyűrűt az ifjú vándorokra. Az összegyűlt hallgatóságot Németh András (MME), az akció főszervezője köszöntötte és tájékoztatta a gólyavédelmi programról. A jelölést a gyűrűzésben évtizedek óta aktív szakember, Benei Béla végezte, aki 1978 óta több, mint 10.000 madarat gyűrűzött meg az országban. Minden gyűrű tartalmaz egy egyedi azonosító kódot, melyet a vonuláskutató madarászok távcsővel messziről leolvashatnak, s így nyomon követhetik a madarak vonulási útvonalát. Tavaly ősszel izraelből küldtek visszajelzést egy Tápió-vidéken gyűrűzött fekete gólyáról, mely az Földközi-tengert keletről megkerülve vonult Afrikába, szintén ezen az útvonalon vonult az a fehér gólya amelyet idén Tanzániában látott egy angol madarász 5836 km-re Tápiószentmártontól ahol tavaly nyáron fiókaként került gyűrű a lábára.


Fotó: Németh András

Az újszerű kezdeményezésről a helyi sajtó mellett a katolikus rádió és az RTL Klub riporterei is beszámoltak a hírcsatornákon. Ugyanis a szervezőknek a gyűrűzés mellett fontos célkitűzése volt, hogy a látványos eseménnyel felhívják a lakosság figyelmét is kedves madaraink védelmére, megbecsülésére, melyre egyre inkább rászorulnak. Ennek kapcsán arra kérjük a madárbarátokat, hogy a gólyákkal kapcsolatos észrevételeiket, megfigyeléseiket (fészek-, fiókapusztulás, kikelő fiókák száma) jutassák el a következő elérhetőségek valamelyikén a Tápió-vidéki munkacsoportnak (Tel.: 06/20-234-9994, e-mail: mme.tapio@vipmail.hu)

További információ:
Fehérgólya-védelem | Fajvédelmi terv | A fehérgólya helyzete Magyarországon 1941-2002 (.doc)