2005.03.24

Nemzetközi összefogás a kerecsensólyom megmentéséért

A kerecsensólyom európai fajvédelmi tervének alapjait határozták meg a szakértők nemrégiben, a Csákváron rendezett nemzetközi találkozón.


Fotó: Bagyura János

A kerecsensólyom 2004-ben az IUCN vörös listáján az Endangered kategóriába került, így mostantól globálisan veszélyeztetett faj. Állománya az elmúlt időszakban jelentősen csökkent az 1990-ben 8500-12000 pár közé becsült állományról a tavalyi adatok szerint 3600-4400 párra. A csökkenés különösen az ázsiai élőhelyeken jelentős, ahol a helyi hatóságok nem képesek ellenőrizni és gátat vetni az illegális befogásnak és kereskedelemnek. Egyes országokban, mint pl. Kazahsztán és Üzbegisztán az állomány 90%-kal csökkent. Az európai élőhelyeken az utóbbi tíz évben 20%-os csökkenést tapasztaltak, ma mintegy 360-540 pár kerecsen él kontinensünkön.

A BirdLife International az európai védelmi helyzet értékelésénél a fajt a SPEC1 kategóriába sorolta, jelezve ezzel, hogy a kerecsensólyom európai megőrzése kulcsfontosságú lehet a faj megmentésében.

A Birdlife a fajvédelmi terv összeállítására, és a nemzetközi tanácskozás megszervezésére -- a faj védelmében legnagyobb tapasztalattal rendelkező tagszervezetét - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet kérte fel. A tanácskozáson 13 ország 35 szakértője vett részt.

Az összegyűjtött információk, és meghatározott irányelvek alapján az MME hamarosan elkészíti a tervet, amelyet a BirdLife International, az Európai Bizottság Ornis bizottsága, majd a Berni Egyezmény elé terjesztenek. Az MME bízik benne, hogy a folyamat még 2005-ben befejeződik, és a terv a jövőben meghatározó szerepet fog játszani a kerecsensólyom európai állományának védelmében.

A tanácskozás házigazdája a Pro Vértes Közalapítvány volt, támogatói pedig a State Nature Conservancy of Slovakia, KVVM Természetvédelmi Hivatala, és SOVS.

Ezúton is köszönjük együttműködésüket!

MME kerecsensólyom fajvédelmi terv


További információ:
Global Factsheet | European factsheet | Monitoring Központ | Európai Uniós fajvédelmi tervek