2004.09.15

Munkatársat keresünk

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt menedzsert és projekt adminisztrátort keres a "Conservation of Otis tarda in Hungary" című túzokos LIFE-Nature projekt központi koordinálására.

Elvárások: felsőfokú végzettség, min. középfokú angol nyelvvizsga. A pályázatokat (önéletrajz, végzettséget igazoló dokumentumok másolata) 2004. szeptember 30-ig, a KNP Igazgatósághoz kérjük eljuttatni postai úton, LIFE projekt menedzser, ill. adminisztrátor felirattal. Cím: 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc u. 19.

A projektről

A túzok (Otis tarda) hazai állománya az elmúlt évtizedekben jelentősen megfogyatkozott, a korábbi 3000-ről 1200 példányra csökkent. A csökkenésért legfőképpen az intenzív, nyereségorientált mezőgazdasági termelés tehető felelőssé, bár az állomány összeomlásában kétségkívül nagy szerepe van a migrációs veszteségeknek is. A túzok ökológiai igényeit nem szem előtt tartó gazdálkodási módszerek, a téli táplálékhiány, a fragmentáció az állomány további csökkenéséhez vezethetnek. Szükségessé vált egy nemzeti szinten koordinált program, mely összehangolt intézkedései révén fenti negatív folyamatot megállíthatja.

A projekt élőhely védelmi intézkedéseket foganatosít az ország kilenc legjelentősebb túzok élőhelyén, melyek mindegyike tervezett SPA terület. A kulcsfontosságú földterületek (dürgő-, fészkelő- és telelőhelyek) megvásárlása alapvető természetvédelmi érdek, azokon túzokkíméleti területek kerülnek kialakításra (visszagyepesítés, lucernatelepítés) a faj ökológiai igényeinek figyelembe vételével, ahol az élőhely kezelési tevékenységek a túzok éves életciklusához alkalmazkodnak.

A faj számára a legnagyobb veszélyt az élőhelyein folytatott intenzív mezőgazdasági tevékenység jelenti, mely hatás mérséklésére felállításra kerül a regionális túzokvédelmi munkatársak hálózata, akik legfőbb feladata a fészkek őrzése, esetleges mentése és az állomány monitorozása. Mivel napi kapcsolatban állnak a területen gazdálkodókkal, jelentős szerepük van a projekt lokális kommunikációjában, a célok és elvárások megismertetésében. A kiterjedt monitoring hálózat révén vállalható az egyes részpopulációk, az élőhelyek és a legfőbb predátor fajok folyamatos nyomon követése. A téli táplálékhiány kiküszöbölése érdekében repcetelepítésekre kerül sor. Egyes veszélyes elektromos vezeték szakaszok földkábellel kiváltásra kerülnek.

A munkaköri leírások angol nyelven letölthetők:
Jobadministrator.doc
Jobmanager.doc


További információ:
Túzokvédelem