Magunkról

A 21. számú Kisalföldi Csoportot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-es megalakulása után egy évvel, 1975. április 20-án hozták létre elődeink.Csoportunk működési területe Győr-Moson-Sopron megye, leszámítva Sopron és a Fertő-tó vidékét, ahol a Soproni Helyi Csoport tevékenykedik. A két csoport között szoros az együttműködés, például közösen jelentetjük meg a „Szélkiáltó” című Kisalföldi Regionális Madártani és Természetvédelmi Folyóiratot is.

Szanyi Gólyafesztiválon részt vett tagjaink 2022-ben (Fotó: Juhász Kata)

Szanyi Gólyafesztiválon részt vett tagjaink 2022-ben (Fotó: Juhász Kata)

Taglétszámunk 300-350 fő körül mozog. Aktív tagjaink a fajvédelmi programok, a monitoring és gyűrűzési tevékenységek mellett a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Fehér gólya védelmi munkánkat 1986 óta több mint három évtizeden keresztül csoportunk előző elnöke, tiszteletbeli elnöke, Balsay Sándor koordinálta a védelmi tevékenységünket, mely főleg a fészkelő állomány felméréséből áll.  Jelenleg Győrig Előd tagtársunk látja el ezen feladatkört. Az Áramszolgáltatóval valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal folyamatos a kapcsolattartás a gólyavédelmi munka során. Évente több helyszínen is tartunk Gólyafióka látványgyűrűzést Győr-Moson-Sopron megyében, aminek a helyben lakók nagyon örülnek. 2022-ben szerveztük meg először Szany Nagyközség Önkormányzatával közösen a Szanyi Gólyafesztivált hagyományteremtő céllal, felhívva a figyelmet a Rábaköz természeti értékeire. 

Gólyafióka gyűrűzés Szanyban 2023-ban. (Fotó: Juhász Kata)
Gólyafióka gyűrűzés Szanyban 2023-ban. (Fotó: Juhász Kata)

 

Kiemelendő még a gyöngybagoly, a haris valamint gyurgyalag védelmi tevékenységünk. A gyöngybaglyok (Tyto alba) számára több tucat költőládát helyeztünk ki az elmúlt években, templomtornyokban, lakó,– illetve melléképületek padlásán. Gyurgyalag védelmi munkánk még a 2000-es évek elején kezdődött mikor is, egymást követő években a teljes megyére vonatkozó, részletes felmérés történt. A régebbi és újonnan felfedezett költőtelepeken partfalásást, élőhelykezelési tevékenységet folytatunk a gyurgyalag (Merops apiaster), a partifecske (Riparia riparia) valamint társbérlőik védelme érdekében. A fokozottan védett haris (Crex crex) kiemelt élőhelyei a hansági vizenyős rétek. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve az állományfelmérésben veszünk részt, továbbá segítettük a szakemberek munkáját a madarak GPS jeladós jelölésében is.  Hetente végzünk vízimadár számlálásokat a hansági élőhely-rekonstrukciókon és a tóközi tavakon, a vonulási-telelési szezonban pedig a Győr környéki halastavak, kavicsbányák, folyószakaszok madárvilágát is számba vesszük.

Gyöngybagoly (Fotó: Győrig Előd)
Gyöngybagoly (Fotó: Győrig Előd)

 

Kócsaggyűrűzés a hansági gémtelepeken (Kisalföldi hcs archívum)
Kócsaggyűrűzés a hansági gémtelepeken (Kisalföldi hcs archívum)

Tagjaink több száz odút kezelnek több odútelepen is a megyében. A Pannonhalmi Arborétumban és Győrszentivánon főként énekesmadarak számára alkalmas madárodúkat helyeztünk ki, a gönyűi homokpusztán búbos banka odútelepet kezelünk, a Mosoni-síkon 100 körüli vércseládát üzemeltetünk. A hagyományos gyűrűzési tevékenység mellett, színes gyűrűket és GPS jeladókat is alkalmazunk, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve. A hansági Nyirkai-hanyban 2018 tavasza óta üzemeltetünk egy CES (Constant Effort Sits – Állandó Ráfordítású Gyűrűzés) pontot, ahol a fészkelő madarak állományát kutatjuk.

Bankaodú ellenőrző túra a Gönyűi-homokvidéken (Fotó: Kis István Péter)
Bankaodú ellenőrző túra a Gönyűi-homokvidéken (Fotó: Kis István Péter)

 

Erdei fülesbagoly (Fotó: Pitó Andor)

Telelő erdei fülesbagoly Győrben (Fotó: Pitó Andor)

2017-ben csatlakoztunk először az országos erdei fülesbagoly felméréshez, amely azóta egyre sikeresebb, nem csak tagjaink, hanem a lakosság körében is. 2014-2018 között Magyarország is részt vett abban az európai programban, melynek célja a fészkelő madárközösségek felmérése. Tagtársaink a megyében komoly eredményeket értek el, a hazánkban Madáratlasz Program (MAP) néven futó munkában. Továbbá részt veszünk a Monitoring Központ, Mindennapi Madarak Monitoringja (MMM) programjában, amely folyamán a gyakoribb madárfajok állománytrendjét vizsgálják. A bővülő önkéntesi csapattal egyre több országos monitoring tevékenységben tudunk részt venni. Tél folyamán bekapcsolódunk az országos sasszinkronba, a kékes rétihéják és a vörös kányák éjszakázóhelyeinek felderítésében. 

Sasszinkron a Dunánál (Fotó: Vig Tibor)

Sasszinkron a Dunánál (Fotó: Vig Tibor)

2020 óta minden év július utolsó hetében megrendezzük a Fehértói Madarász Utánpótlás Táborunkat a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal közösen. A Fehértói Madárvártán 6 napon keresztül 25 gyereket tudunk fogadni a 10-16 éves korosztályból. A madárgyűrűzésen kívül megismerkedhetnek a madármonitoringgal, a madárodúk készítésével és a gyakorlati madárvédelemmel. Érdekes előadásokon más állat és növényfaj csoportokról is hallhatnak. 

Fehértói Madarász Utánpótlás Tábor (Fotó: Vig Tibor)

Fehértói Madarász Utánpótlás Tábor (Fotó: Vig Tibor)

Az MME által meghirdetett programokat (Madarak és Fák Napja, Fülemülék Éjszakája, Európai Madármegfigyelő Nap) minden évben több helyszínen is megrendezzük, emellett óvodai, iskolai programokban is szerepet vállalunk. A megyei nagyobb természetvédelemhez köthető rendezvényeken is részt veszünk önálló standdal. Ezek mellett évente több madármegfigyelő túrát valamint madárgyűrűzési bemutatót is szervezünk. Az év végét hagyományosan a Pannonhalmi Arborétumban zárjuk egy saját programmal Karácsony és Szilveszter között.

Európai Madármegfigyelő Napok Dunaszeg (Fotó: Juhász Kata)

Európai Madármegfigyelő Napok Dunaszeg (Fotó: Juhász Kata)

 A velünk történt eseményeket, érdekességeket megosztjuk saját Facebook oldalunkon is, ahol örülünk a szépen gyarapodó látogatóknak. Az oldal az alábbi linken elérhető: https://www.facebook.com/mmekisalfold/