2022.09.15
Budapesti Helyi Csoport

A 9. nyár a Naplás-tó partján - beszámoló a nyári madárgyűrűző akcióról

Idén már 9. alkalommal rendeztünk nyár végi madárgyűrűző akciót a Naplás-tó partján. Az 18 napos programon a madárgyűrűzési bemutató mellett a megszokott éjjeli lepkészésre, nappali rovarászatra is sor került.

A bázisunkként működő faházat a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, a gátőrházat a tulajdonos bocsátotta rendelkezésünkre, amit ezúton is köszönünk! A gyűrűzőcsapatot Arnóth Júlia, Sári Gergő, Berecz Tibor, Ócsai Péter, Jandó Benedek, Alföldi Dániel és Sarlós Dávid madárgyűrűző alkotta. A kezdés előtt pár nappal Bajor Zoltán és csapata kitisztította a hálóállásokat a nádasban és a bodzásban. 10-én délután kezdtük el munkát, amely a gyűrűzőállomás berendezésével és a hálóállítással telt.

 


Naplás-tavi látkép (Fotó: Lendvai Csaba)

Az idei évben 22 hálóval dolgoztunk, amelyek 4 területen voltak elhelyezve. Az időjárás kedvezett nekünk, csak 1-2 alkalommal nem volt lehetőség gyűrűzésre. A bodzatermés bőséges volt, ennek megfelelően a bokrosokban sok madár mozgott, de a madarak döntő többségét idén is a nádasban fogtuk. Az egyedszám eleinte nagyon magas volt (rendszerint napi 200 példány felett), a front után viszont némileg visszaesett a mennyiség. Természetesen a hajnali, reggeli órák voltak a legjobbak, az esték változó sikert hoztak. Az akció során minden látogató megtekinthette a madárgyűrűzés folyamatát, módszereit, sok információt kaphatott a terület élővilágáról és általában a madárvédelemről. Szemléltető molinóink, segédanyagaink, kiadványaink, játékaink segítségével remélhetőleg sok hasznos és érdekes információt tudtunk átadni kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 


Madárgyűrűzési bemutató (Fotó: Lendvai Csaba)

A 18 nap során 48 fajból összesen 2893 madár akadt a hálóinkba, ebből 65 visszafogás volt. Ez a tavalyi évhez képest komoly emelkedés, amikor 44 fajjal és 2023 madárral zártuk az akciót. A tábor ideje alatt kb. 2000 látogató érkezett, sokan célzottan jöttek hozzánk, de sokan csak arra jártak és véletlen csöppentek bele a madárgyűrűzési bemutatóba. Az akció leggyakoribb madarának ismét a foltos nádiposzáta bizonyult, a teljes mennyiség 35 %-át tették ki, összesen 1013 egyedet jelöltünk meg. Ez az arány egyezett a tavalyi százalékos értékkel. Kiemelkedő mennyiségben fogtunk kerti poszátát (416 pld., 14,4%), de jelentős számban barátposzátát (334 pld, 11,6 %), cserregő nádiposzátát (243 pld., 8.6%), énekes nádiposzátát (245 pld., 8.5%) és mezei poszátát (189 pld., 6.8%) is jelöltünk. Ritkább fajok is megkerültek, mint például 44 példány nagy fülemüle, 3 berki és 8 réti tücsökmadár, de nem hiányozhattak a mindig népszerű őszapók, vörösbegyek, kék és széncinegék sem. Az akció 9 éves történetében először sikerült rozsdás csukot, sárga billegetőt, billegető cankót,  pettyes vízicsibét, örvös galambot, böjti és tőkés récét jelölnünk. Nagy öröm volt látni ismét füleskuvikokat, fürjet, nyaktekercset és tavalyi év után ismét kékbegyet.

 


Foltos nádiposzáta (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Mezei poszáta, amely idén sokkal nagyobb számban volt jelen a területen (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Sisegő füzike (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Nagy fülemüléből sem volt idén hiány (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Kormos légykapó (Fotó: Lendvai Csaba)

Külföldi és hazai gyűrűs madarak visszafogásában is sikeresek voltunk. Egy öreg hím fekete rigó került a hálóba, amelyet 2014-ben ugyanezen a napon, kétéves korában gyűrűztek ugyanitt. Ez a madár így már 9 éves, és hű a területéhez. Érdekes, hogy 8 év alatt egyszer sem került meg.
Három külföldi gyűrűs foltos nádiposzátát fogtunk a 18 nap alatt:
- Egy szlovák gyűrűs madarat előző este gyűrűztek Kassa közelében és másnap reggel már a Napláson találkoztunk vele, azaz 182 km repült egy este alatt!
- Egy Észtországban gyűrűzött példányt 9 nappal előtte gyűrűztek az ország délnyugati csücskében.
- Egy Lengyelországban gyűrűzött példányt is visszafogtunk, amelyet egy évvel ezelőtt jelöltek Plock mellett a Visztula folyó közelében.
Egy adult francia gyűrűs cserregő nádiposzátát is sikerült megfognunk, amelyet tavaly szeptemberben jelöltek Franciaország délnyugati részén, Montpellier közelében.

 


9 éves hím fekete rigó (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Franciaországi gyűrűzésű cserregő nádiposzáta adata (Forrás: Tringa)

 


1 éjszaka alatt 182 km-t repült foltos nádiposzáta adata (Forrás: Tringa)

 


Az Észtországban gyűrűzött foltos nádiposzáta "útvonala" (Forrás: Tringa)

 


Lengyel gyűrűs foltos nádiposzáta útvonala (Forrás: Tringa)

Részt vettünk a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat idén is folyó munkájában, amely során a tájidegen teknősfajokat próbálják meg a tóból eltávolítani. Idén egy vörösfülú ékszerteknőst sikerült befognunk. A Naplás-tóban még szép számban él a hazánkban őshonos mocsári teknős, amelynek fennmaradását veszélyeztetik ezek a tájidegen hüllők.
A programot színesítette több éjjeli rovar megfigyelés, illetve nappal is sok érdekességet láttunk a "nem madár" kategóriából is.

 


Füleskuvik elengedés előtt (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Füleskuvik testközelből (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Füleskuvik profil (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Berki tücsökmadár (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Egy örök sztár: a jégmadár, amelyből 4 példányt is sikerült meggyűrűzni (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Tövisszúró gébics (Fotó: Lendvai Csaba)

 


A másik kedvenc: az őszapó (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Az idei egyetlen fürj (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Az év madara: a zöld küllő (Fotó: Lendvai Csaba)

 


A tavalyi első adata után, idén is találkozhattunk egy kékbeggyel (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Először tette nálunk tiszteletét egy rozsdás csuk (Fotó: Lendvai Csaba)

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki segített a megvalósításban! Arnóth Júliának, Sári Gergőnek, Berecz Tibornak, Jandó Benedeknek, Ócsai Péternek, Alföldi Dánielnek és Sarlós Dávidnak köszönjük a madárgyűrűzésben nyújtott segítséget. Hálával tartozunk mindazoknak, akik a madárszedésben, a fenntartási munkákban és a standnál végzett ismeretterjesztő munkában segítségünkre voltak. Név szerint köszönettel tartozunk: Adorján Áginak, Albert Lászlónak, Alföldi Dánielnek, Bajor Zoltánnak, Balázs Dominikának, Ifj. Bebesi Zoltánnak, Bebesi Zoltánnak, Bede Krisztiánnak, Berecz Tibornak, Bikás Bettinának, Csopják Tamásnak, Györe Lászlónak, Hegedüs Dánielnek, Hochvárt Barbarának, Judák Tamásnak, Juhász Ádámnak, K. Szabó Attilának, Kiss Alíznak, Körmendy Csillának, Lugosi Csengének, Márton Katának, Mayer Csillának, Meszlényi Andrásnak, Mészáros Ádámnak, Mészáros Máténak, Moharos Zsoltnak, Zitának és Fanninak, Molnár Lászlónak, Montvai Kornéliának, Nádai Zsombornak, Nagy Anna Fruzsinának, Nyáry Zsigmondnak, Pintér Balázsnak, Prigyeni-Máté Péternek, Réthelyi Ágnesnek, Réthelyi Bálintnak, Schrodt Olivérnek, Schrodtné Kristály Boglárkának, Soós Tamásnak, Szabó Eszternek, Szauer Zsoltnak és Szőke Gábornak!
A programot idén is több éjjeli rovarászattal gazdagítottuk, ennek megszervezésében köszönet illeti Mészáros Ádámot.

 


Nyárfaszender, gyakori vendég a bázisunkon (Fotó: Lendvai Csaba)