2023.01.03
Kisalföldi Helyi Csoport

Partfallakók védelme a Kisalföldön

A 2022-es évben összesen 110 gyurgyalagok, illetve partifecskék költésére alkalmas élőhelyet ellenőriztünk szerte Győr-Moson-Sopron megyében. Összesen 2133 pár partifecskét és 1138 pár gyurgyalagot észleltünk ezeken a helyeken, amely adatok az előző évekhez képest egy enyhén csökkenő trendet mutat. 

Ez főleg a költőhelyek leromlásának tudható be. Az aktívan működő kavicsbányák esetében évente nagymértékben változhat az ott költő madarak száma, hiszen a bányaművelés miatt, lehetnek olyan évek, amikor nem alakulnak ki megfelelő, friss partfalak, ahol a madarak költeni tudnának. Természetes partfalban, csak egy helyen ismerünk partifecske telepet a Rába folyón, ahol több százas populáció költ évről-évre.  A felmérés idején más madárfajokról is gyűjtöttünk költési adatokat, így több kavicsbányában észleltünk gólyatöcs, bíbic, kis lile és parlagi pityer költést is, de 2 kavicsbányában küszvágó csérek költését is sikerült bizonyítanunk. A szárföldi kavicsbányában csérfiókákat jelöltünk színes gyűrűvel a nyár folyamán.

 

Gyurgyalag (Merops apiaster) Fotó: Juhász Kata

A 2022-es évben 2 alkalommal gyűrűztünk az egyik Győrhöz tartozó partfalnál az Actio Riparia program keretén belül. A két gyűrűzési alkalommal kereken 300 egyedet sikerült megjelölnünk, illetve 22 madarat fogtunk vissza, amelyből 18 egyedet a korábbi évek akciói során gyűrűztünk meg.

Idén egy olyan partifecskét sikerült visszafogni, amelyet az előző években más telepen jelöltünk. Ez egy 2019-es Ikrényben gyűrűzött madár volt.

A legrégebben jelölt partifecske egy 2018-ban gyűrűzött, azévi fiatal madár volt a győri bányában, ahol az idén is gyűrűztünk. Érdekes módon ez a madár 2019-ben az egyik sas-hegyi bányában került befogásra, de azóta visszatért fészkelni a kikelési helyére.

A legérdekesebb partifecske talán egy költésben levő tojó volt, melyet 2022.06.19-én gyűrűztünk meg és 23 nappal később Ács mellett fogták vissza egy ottani költőhelyen.

Pitó Andor

 

Partifecske telep (Fotó: Juhász Kata)

 

Az egyetlen folyóparti partifecske telep a megyében a Rába folyónál található (Fotó: Bodor Ádám)