2018.03.28
Budapesti Helyi Csoport

Kora tavaszi kirándulás Apajon

Kirándulásunkat a madarászok által igen kedvelt helyre, Apajra vezettük.
A terület jellegéből adódóan  nagyon változatos a madárvilága. Nem kellett csalódni ez alkalommal sem, ragadozómadarak, énekesmadarak, partimadarak szép számmal akadtak. 

Bár március végéhez közeledtünk dátum alapján, ám inkább tél volt még mint tavasz. Hűvös, párás, picit szeles idő volt és mivel pár napja még igazán tél volt, így a tavaszi fajok még nem voltak olyan nagy számban mint ilyenkor általában.
Azért a cigánycsuk, mezei pacsirta, seregély, nagy póling, nagy goda, bíbic, házi rozsdafarkú, örvös galamb és még más tavaszi fajok láthatóak voltak a kirándulás során.

Éneklő madarakat még keveset hallhattunk a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően, ám pár helyen azért pár a tavaszi ének megszólalt. Az állomáson állva pedig fészeképítő madarakat is láthattunk. A csókák odúlakók és egy pár éppen a fészkét építette és fészekanyagot hordott be egy kikorhadt üregbe, melyet a teleszkópon keresztül megfigyelhettünk.

A tanösvény felé haladva seregély és rigócsapatot is láthattunk ahogy a földön keresgélnek. Köztük fenyőrigót, szőlőrigót és nagy számban énekes rigót is találtunk. Az énekes rigóból a nap során sok tucatot láttunk mindenfelé.

Bár Apaj-pusztáról elsőre nem a harkályfélék jutnak eszünkbe, ám nagy fakopáncs, balkáni fakopáncs, zöld küllő, fekete harkály is megfigyelhető vagy hallható volt a túra során.

A téli havazások miatt sok helyen vízállások voltak, helyenként hatalmas és sekély tavakat alkotva. Az egyik ilyenen gólyatöcsöt is találtunk, mely szintén egy kora tavaszi érkező. Testéhez képest extrém hosszú lába egészen különleges megjelenést kölcsönöz neki, melyet a 45 érdeklődő meg is szemlélhetett.

Összességében, a kissé hűvös, éppen tavaszodó időjárásban a szokásosnál kevesebb madarat láttunk, ám mivel még a téli fajok is és már a tavaszi fajok is szem elé kerültek, így szám szerint egészen sok fajjal találkozhattunk.

Köszönet a Budapesti Helyi Csoport önkénteseinek -Balogh Ferenc, Bárdos Imre, Berényi Zsombor, Juhász Imre, Takó Miléna- akik túravezetéssel segítették a programot!