2018.02.16
Budapesti Helyi Csoport

Téli élőhelykezelés a Tétényi-fennsíkon

2018. február 10-én, 8. alkalommal került megrendezésre a Tétényi-fennsík élőhelykezelése. A fő feladat a túlszaporodott cserjék-nagyrészt galagonya bokrok-visszaszorítása, hogy a sztyeprétek és száraz gyepek visszakaphassák régi arculatukat.

Mielőtt elkezdődött volna a munka, Bajor Zoltán és Korda Márton köszöntötte a segítőket, és rövid tájékoztatást tartott a terület értékeiről, a munka hasznosságáról és lényegéről. Ezek után szétosztottuk a védőkesztyűket és a ponyvákat és indulhatott a munka. A borongós, de az évszakhoz képest enyhe időben közel 60 segítő volt jelen és szánta rá a szombat reggelét, hogy segítsen ezt a ritka élőhelyet újra, régi pompájában tudni. A gépekkel kivágott cserjéket az önkéntesek ponyvákra pakolták, majd a gyepterület szélén lepakolták ezeket. Kiemelt jelentőségű ennek a területnek a kezelése és karbantartása, mert olyan ritka növényfajok is élnek itt, amelyek csak ezen a területen találhatók meg.
Az önkéntesek, ha elfáradtak, megéheztek, megszomjaztak, bármikor visszatérhettek a bázishelyre, ahol finom szendvicsek és forró ital várta őket. Délben, pihenés gyanánt, egy kis madárgyűrűzési bemutatóval is kedveskedni tudtunk a segítőknek, Kocsi Attila közreműködésével. Sajnos a borongós idő miatt nem tudtunk sok madarat fogni, de a közönség nagy kedvence, az őszapó bemutatásával mindenkit kárpótolni tudtunk.
A munka délután 4 óra körül ért véget. Ez idő alatt is hatalmas változáson ment keresztül a terület a sok önkéntes segítőnek köszönhetően.


A levágott cserjék lehordása (Fotó: Lendvai Csaba)


A levágott cserjéket a kijelölt helyeken gyűjtöttük össze (Fotó: Lendvai Csaba)


Sokszor közelharcot kellett vívni a cserjékkel (Fotó: Lendvai Csaba)

A munkáról egy videó is készült, amit ajánlunk figyelmetekbe!

 

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.
A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!