2017.04.05
Budapesti Helyi Csoport

Nagytakarítást végeztünk a Palotai-szigeten

Április 1-én, szombaton ismét megrendezésre került szemétszedési akciónk a Palotai-sziget Természetvédelmi Területen.

A félsziget Budapest egyik legérintetlenebb természetes élőhelye és az egyik legszebb állapotú ártéri ligeterdőnk. Rengeteg madár-, hüllő-és kétéltűfajnak biztosít élőhelyet a terület. Azonban az élőhely leromlásához vezet az a rengeteg hulladék, amit az emberek eldobálnak a helyszínen, valamint amit a Duna a felső szakaszából lehord, és áradáskor lerak a szigeten. Tehát, hogy a sok hulladéktól megtisztítsuk a szigetet, egy önkéntes szemétszedő akciót hívtunk össze.
9-kor volt a találkozó, majd együtt, csapatosan elindultunk be a védett területre. A bázishelyre megérkezve, Bajor Zoltán egy rövid ismertetőt tartott a helyszínről, és a munka folyamatáról. Miután mindenki magához vett egy pár kesztyűt, szemeteszsákot és vödröt, elindultunk több irányba, hogy minél több helyszínt tisztíthassunk meg a hulladékoktól. Gyönyörű, szinte már nyárias időnk volt, amit az ember szívesen tölt kint a természetben. Mindenki nagyon keményen dolgozott, a bázishelyen pedig finom szendvicsekkel, kávéval és teával várták a pihenni visszatérő önkénteseket. Szemétszedés közben, akik nyitott szemmel és füllel jártak, hallhatták a sziget színes madárvilágát: cinkék, erdei pintyek, harkályok éneke lengte be a területet. A szemfülesek, pedig friss rágásnyomokra is bukkanhattak fatörzseken, amik valószínűsíthetőleg egy hódtól származtak.
A nap végére közel 200 zsáknyi szemét gyűlt össze, a sziget gyönyörűen megtisztult. Reméljük tartós marad ez a tisztaság. Nagyon köszönjük a sok lelkes önkéntesnek a segítséget, akik nélkül ez a nap nem lehetett volna ilyen sikeres!
Szintén köszönet illeti a munkában és a szállításban nyújtott segítségért a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársait, illetve a Főkert Nonprofit Zrt-t!


A Duna partján (Fotó: Nagy Ingrid)


Az összegyült zsákok egy kis kupaca (Fotó: Nagy Ingrid)


A terület másik oldalán is szép adag halmozódott fel (Fotó: Nagy Ingrid)


A hód is jelen van a területen (Fotó: Nagy Ingrid)