2017.05.01
Tápió-vidéki Helyi Csoport

"Amerre a kakukk száll" - tavaszköszöntő, ismeretterjesztő túra

Április 29-én rendeztük meg hagyományos túránkat Kókán, a címadó madár egyik jellegzetes élőhelyén, ami NATURA 2000 terület. kevesebb érdeklődő jött el a vártnál, de azért így is elérte a 20 főt.


Az idei időjárás eddig nem igazán kedvezett a szabadtéri programjainknak. A hűvös esős idő miatt, az előzetes jelentkezések dacára  A PowerPoint bemutatóval kiegészített előadás során részletesen megismerhették a résztvevők, hazánk egyetlen fészekparazita madarának életmódját, illetve a NATURA 2000 terület jelentőségét. A Hajta-patak mellékága mentén lévő odútelepen ellenőriztünk néhány odút, bemutattuk az odúlakó madarak költését. Érdekességképpen megemlítem, hogy a Csepeli odútelepen végzett odúellenőrzés során azt tapasztaltuk, hogy a széncinegék 1,5-2 héttel előbb tartanak az itteni madarakhoz képest a költésben.

A kakukkot hangjának utánzásával sikerült a közelünkbe csalogatni, így a társaság közelebbről is láthatta e szép madarat. Utunk során láthattunk és hallhattunk erdei pintyet, tengelicet, zöldikét, mezei verebet, fekete és énekesrigót, barátposzátát, csilpcsalp- és sisegő füzikét, vörösbegyet, fülemülét, ökörszemet, örvös galambot, vadgerlét, nagy fakopáncsot, széncinegét, seregélyt, házi rozsdafarkút, balkáni gerlét.

A közeli szőlőhegyen egészen közelről figyelhettük meg a búbosbankát, a nyaktekercs harsányan hirdette megérkezését. A nemesnyárasban felhangzott a zöld küllő kiáltása és a sárgarigó flótázása. Szemünk elé került két "illegális" odúlakó is, a 2017-es esztendő védett kisemlőse is, a mogyorós pele és a fokozottan védett erdei pele is. A visszaút során a gyurgyalagtelepet is bemutattuk az érdeklődőknek.

 

Galéria >>

 

Kertész László