2020.09.13
Börzsönyi Helyi Csoport

Hegyi billegető leltár a Börzsönyben

hegyi billegető

A Börzsönyt  járva mindig örömmel tölt el, amikor megpillantom a hegyi patakok jellegzetes madarát, a karcsú, hosszú farkú hegyi billegetőt. Ezek a madarak a patakok mentén lévő sziklaüregekben, gyökerek között, hidak alatt fészkelnek. Ilyen természetes fészkelő hely azonban nem minden patak mentén található.

Ilyen természetes fészkelő hely azonban nem minden patak mentén található. Varga Péter asztalos műhelyében készült 10 darab olyan speciális odú, ami a hegyi billegetők fészkelésére alkalmas. Ezeket az odúkat Kazi Róberttel raktuk ki a Börzsönyben olyan patakok mentén, ahol rendszeresen láttunk hegyi billegetőket, de nem volt számukra alkalmas fészkelő hely, ezért nem tudtak költeni. A módszer bevált, az első évben több odúban is sikeresen költöttek!
Idén is folyamatosan figyelemmel kísértük a hegyi billegetők fészkelését. Örömmel tapasztaltuk, hogy azokat az odúkat ismét elfoglalták, amelyben tavaly, (2019-ben) is költöttek. Három odúban két költés is volt. Idén 34 fióka nevelkedett fel az általunk kihelyezett odúkban.
A Börzsönyben folytatott felmérésünk során a legkésőbbi fészkelés július 28-án volt, amikor Gyenes Jánossal a Csarna-pataknál találtunk egy fészket négy tokos fiókával. Ez minden bizonnyal pótköltés lehetett. Ebben az évben összesen 63 hegyi billegető fiókát jelöltünk meg egyéni azonosító gyűrűvel.
A hegyi billegetők vonulásáról, telelő területéről nagyon keveset tudunk. Az egyetlen külföldi megkerülési adat a helyi csoportunk működési területéről származik: Vác déli részén a Gombás-patakon, 1976. december végén gyűrűztem egy hegyi billegetőt, amelyet 1977. március végén fogtak vissza Németországban, a gyűrűzés helyétől 593 km-re. Idáig ez az egyetlen adat amely bizonyítja, hogy távolabbról is érkeznek hazánkba vonuló és áttelelő példányok.

Kép és szöveg: Dénes János