Elesége madárnak és embernek
Ha ősszel a hőmérséklet időszakosan már nulla fok alá is csökken, a tartós fagyok beálltáig még nem szükséges elkezdeni a madáretetést. A madarak ilyenkor is találnak eleséget a természetben, lássunk ezek közül néhányat, ami ráadásul számunkra is fogyasztható!
A galagonya Weöres Sándor verséből is ismert piros almácskáit a vörösbegyek, cinkék előszeretettel csipegetik. E növény flavonoid tartalma miatt a népi gyógyászatban is használatos szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, enyhítésére.
Galagonya (Fotó: Babai Dániel)
A kökény fanyar, csonthéjas termése akkor fogyasztható könnyen ember és állat számára, ha már megcsípte a dér és kissé megpuhult. Madarak közül például a fekete rigó kedveli.
Kökény (Fotó: Babai Dániel)
A csipkebogyó a vadrózsának – madarak és emberek által egyaránt kedvelt – áltermése. A kemény húsú csipkebogyókból teát, a dércsípte puha csipkebogyókból lekvárt is készíthetünk, érdemes azonban megjegyezni, hogy köztudottan magas C-vitamin tartalma forrázás hatására jelentősen csökken. A fenyőrigó előszeretettel fogyasztja.
Vadrózsa (Fotó: Babai Dániel)
A sóskaborbolya hamvas, piros bogyói szintén ehetők mind a madarak, mind az ember számára. A galagonyához hasonlóan a népi gyógyászatban nemcsak bogyóját, hanem a növény más részeit: levelét, kérgét, gyökerét is használják. A telente hazánkban is megfigyelhető csonttollú egyik kedvelt tápláléka.
Sóskaborbolya (Fotó: Babai Dániel)
Írta: Benedek Veronika