2013.01.25

Rövidfilmek a parlagi sas védelméről


Parlagi sas portré (Fotó: Horváth Márton)

Kiemelkedő szerepe van a magyar természetvédelemnek és társadalomnak a parlagi sas fennmaradásában. Magyarországon fészkel ugyanis az Európai Unió parlagisas-állományának mintegy kétharmada, a környező országokban alig maroknyi példány maradt.


Sajnálatos módon hazánkban európai összehasonlításban is különösen magas a védett és fokozottan védett ragadozó madarak szándékos pusztítása. Az elsősorban rókák és varjúfélék ellen illegálisan és felelőtlenül kirakott mérgezett csalétkek nem válogatnak az áldozataik között, emellett nem ritkák a puskával szándékosan megsebesített felnőtt példányok és az úgynevezett 'fészekbe lövések' melynek célja egyértelműen a fiókák pusztítása.

A világszerte veszélyeztetett fajból legkevesebb 65 példányt pusztítottak el hazánkban 2005-2012 között, de egyes felmérések szerint az ilyen esetek csak nagyjából 15%-ára derül fény.

A parlagi sasok védelmét, elsősorban a mérgezéses és más hasonló bűncselekmények visszaszorítását tűzte ki célul a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és partnereinek LIFE programja (LIFE 10NAT/HU/019, www.imperialeagle.hu) amelyet az Európai Unió és a Vidékfejlesztési Minisztérium társ finanszíroz. A 2012-ben induló Life + program partnereként a Természetfilm.hu tudományos filmműhely folyamatosan dokumentálja az eseményeket, internetes videók és televíziós dokumentumfilmek formájában tájékoztatja a nagyközönséget.

Az első három rövidfilm már elkészült, magyarul és angol felirattal is megtekinthetőek a MME YouTube csatornáján.

Az első film a programon dolgozó szakemberek munkáját, és egy, a közelmúltban történt kettős sas-mérgezéses esetet mutat be.



Halálos méreg - Pusztuló parlagi sasok
(HELICON LIFE rövidfilmek - 1. rész)


A második és harmadik rész két elárvult fióka, Gizi és Bendegúz szerencsés megmenekülését és az ehhez kapcsolódó természetvédelmi feladatokat ismerteti.



Tollas mostohák - Gizi és Bendegúz a sasfészekben
(HELICON LIFE rövidfilmek - 2. rész)



Gyűrűk egy életre - Gizi és Bendegúz megjelölése
(HELICON LIFE rövidfilmek - 3. rész)




Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!







Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az Európai
Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).

A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros Nemzeti
Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az Országos Magyar Vadászkamara,
a Fővárosi és a Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.

www.imperialeagle.hu


Szenczi Péter