fecskeles
2023. 05. 26.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

2023. 05. 19.

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.

2023. 05. 15.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete állatgondozói és környezeti nevelési feladatok ellátására 1 fő teljes állású (heti 40 óra) munkatársat keres. 

Nagy Emma rajza
2023. 05. 10.

Az idei "Év kétéltűje" témában kiírt rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról és a határon túlról is érkeztek alkotások. Összesen 830 különleges, szebbnél szebb, kreatív és egyedi pályamunkát kaptunk, melyeken az alkotók saját szemszögükből mutatták be hazánk egyik legritkább és egyetlen fokozottan védett kétéltűjét, az alpesi gőtét.

2023. 05. 08.

Május első hétvégéjén rendhagyó programot szerveztünk. Ezúttal nem madarász séta vagy élőhelyekezelés volt a program, hanem olyan érdeklődőknek tartottunk képzést, akik még nem, vagy csak alig ismerik az MME munkásságát. Önkéntes képzésünkön 20 résztvevő volt.

Az előadás plakátja (forrás: Magyar Zene Háza)
2023. 05. 08.

Egyedülálló maratoni program várja az érdeklődőket május 13-án, szombaton délután öt órától este fél tízig a Magyar Zene Házában. Ekkor hangzik el Magyarországon először nyilvános koncert keretében teljes egészében Olivier Messiaen monumentális műve, a Madárkatalógus Borbély László zongoraművész előadásában, Fazekas Gergely zenetörténész, továbbá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) részéről Orbán Zoltán szóvivő közreműködésével.

2023. 05. 02.

Az elmúlt hetekben nagy sajtóvisszhangot és közfelháborodást váltott ki az M237 kódszámú, gps nyakörvvel jelölt svájci farkas valószínűsíthető kilövésének híre Hidasnémetiben, akárcsak a szinte napra pontosan két éve lelőtt bolgár, szintén jeladós barátkeselyű ügye Szabolcsbákán, vagy a másfél éve történt tömeges madármérgezés Turán. Ezekben a kirívó esetekben jogos és szükséges a közfelháborodás, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek csak a “jéghegy csúcsát” jelentik a hazai illegális ragadozópusztítás tükrében, és a konkrét bűncselekmények mellett a probléma gyökerével is foglalkozni kell.

2023. 04. 29.

Az idén a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont az Év Fajai Fesztiválnak május 14-én vasárnap. Természetesen a helyszínen a Madarak és Fák Napjáról is megemlékezünk. Mindenkit szeretettel várunk!

2023. 04. 25.

2023.05.13-án szombaton a Vonuló Madarak Világnapján, ismét megrendezésre kerül a Tokaji Partifecske Hajózás. Európa egyik legnagyobb természetes fészkelőhelyen lévő partifecske telepének meglátogatására kerül sor hajóval, a Tokajtól 9 km-re, Szabolcs-Zalkod térségében lévő szakadófalhoz, Prof. Dr. Szép Tibor, a partifecskék kutatójának kalauzolásával.

A csapat
2023. 04. 18.

Nyolc magyar, három hét, háromezer kilométer zötykölődés, 40 műholdas jeladó, egy hastífusz-fertőzés, kígyó-kalandok és két terrabájtnyi fotó- és videóanyag. Számokban ezzel jellemezhető a közelmúltban Angolából hazatért kékvércse-expedíció. De az érzés, ahogy az alkonyati fényekben karnyújtásnyira keringő, suhogó, kavargó százezernyi, sőt milliónyi kék vércse körbeveszi az embert, már sohasem múlik el. 

Oldalak