Fotó: RSPB Images

 

Üdvözöljük adományozói oldalunkon! Tudjon meg többet a védelmre szoruló madarainkról! Amennyiben támogatná munkánkat, az adományozói űrlapot a cikk alján találja.

A hideg tél megtépázhatja a hazai gyöngybagolyállományt.Sajnos a fagyokkal szemben tehetetlenek vagyunk, ám összefogással elérhetjük, hogy tavasszal minél több bagolyfióka lásson napvilágot, és a gyöngybagolyállomány megnyugtatóan gyarapodjon. Ehhez háborítatlan költőhelyeket és veszélytelenebb vadászatot kell biztosítanunk nekik.

Milyen veszélyektől kell megvédeni?

Áramütés éjszaka

Az ember által megmunkált földek jó vadászterületet jelentenek neki. A réteken és legelőkön áthaladó távvezetékek oszlopait éjszaka előszeretettel használja leshelyül, ám a be- és kirepüléskor könnyen érheti őt áramütés.

Az út menti gyepes pásztákban rendszerint sok pocok tanyázik. Az autóút mentén vadászni nem veszélytelen: sokszor elütik a távolságot rosszul felmérő gyöngybaglyot éjszaka.

Áramütés és gázolás tizedeli az éjszaka vadászni induló gyöngybaglyokat.

Nyesttámadás a templomban

A hazai állomány nagyobb része a viszonylag nyugodt környezetet biztosító egyházi épületekben fészkel. Ám a templomok gyakran felújításra szorulnak: a munkálat megkezdésekor az ablakokat és egyéb berepülésre alkalmas nyílásokat rendszerint lezárják, így a gyöngybagoly kiszorul az épületekből. Ennek következtében sokkal zavartabb helyeken kénytelen költeni, ahol a költési siker lényegesen alacsonyabb, mint a templomtornyokban.

Sokszor nyest áldozatául esnek tojásai, fiókái. Az épületek fölé lógó faágakról vagy az érdes falakon felmászva a teljesen a városi környezethez szokott nyest bejut a templomba, ahol kifosztja a gyöngybagoly fészkelőládáját.

Sok gyöngybagolypárnak nincs nyugodt költőhelye: vagy nyest dúlja fel, vagy az emberek „lakoltatják ki”.

Hogyan óvhatjuk meg a gyöngybaglyokat?

  • Egyházi vezetőket bevonva körlevélben hívjuk fel a figyelmet a madarak jelenlétére és megóvásának fontosságára. Szerencsére támogatóan fogadják megkeresésünket, és sok egyházi képviselő ma már elhivatott bagolyvédő.
  • Segítségükkel védett fészkelőtanyákat biztosítunk: az épületek zárhatóságával az illetéktelenek és a nyestek bejutását megakadályozzuk.
  • Költőládákat helyezünk ki mind a templomokban, mind állattartó telepeken, faluszéli háborítatlan épületekben. Ennek látható eredménye is van: a Tolna megyei templomokban 1989-ben megtelepedett állomány harmadrésze már költőládákban fészkel, a Baranyában kihelyezett költőládákból már több mint 4000 bagolyfióka repült ki.
  • Ha a gyöngybagoly költőhelye már élhetetlenné válik, például a felújítási munkálatok miatt, akkor a bagolycsaládnak új költőhelyet kell biztosítani. Ha pedig árván maradnak fiókák, akkor másik fészekaljhoz helyezzük át őket.
  • A gazdálkodók bevonásával is segítjük a madarakat, ők ugyanis, a magtárakat, és a terménytárolókat megnyitva, menedéket biztosíthatnak a gyöngybaglyoknak, cserébe a terület mentesítve lesz a rágcsálóktól

 

 

Segítsen a gyöngybagolynak, hogy a fagyos tél után nyugodtan nevelhesse fiókáit!

1000 forinttal segítheti a költőládák karbantartását és a fészekaljak felmérését,

2000 forinttal az épületek zárhatóságát biztosíthatja, mely szükséges a gyöngybagoly zavartalan költéséhez,

5000 forinttal a költőládák kihelyezését támogathatja.

Köszönjük, hogy adományával hozzájárul ahhoz, hogy megmentsük a hazai gyöngybagolyállományt!


Megilletődött gyöngybaglyok (Fotó: Lukács Kata)


Költőláda kihelyezés (Fotó: Illés József​)


A költőládákat takarítani is kell (Fotó: Schwarzkopf Ágnes)​


Gyöngybagoly zsákmányával (Fotó: Bécsy László)


 

 

   

Köszönjük, hogy adományával hozzájárul ahhoz, hogy megmentsük a hazai gyöngybagolyállományt!

1.

Teljes összeg

2.

Ellenőrizze adatait

(Amennyiben adataiban változás következett be, kérjük, javítsa azokat!) (A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!

Fizetési opciók
 
[x] Kérem küldjenek részemre készpénz átutalási megbízást!