Fotó: RSPB Images

 

"A túzok nemes, czímeres madár s a magyar sikságon, az erdélyi részek mezőségén az, a mi délszakon a struczmadár”.

Az 1800-as évek végén a Pallas Nagylexikon még azt írta, hogy a túzok az Alföldön „seregesen tanyázik", de még a II. világháború előtt is 10 ezer fölötti volt a túzokállomány Magyarországon. Ma ez sajnos már nem igaz, de Közép-Európában így is nálunk él a legtöbb példány ebből a nagytestű, dekoratív madárból. Erre büszkék is lehetünk!

Ugyanakkor sajnos tény, hogy a jelenlegi az 1600 példányos fészkelő állomány is töredéke annak, ami egykor Magyarországon élt. A nyolcvanas évek elejére a kárpát-medencei túzokok száma drámaian lecsökkent, Nyugat-Európából pedig gyakorlatilag teljesen kipusztult ez a különleges madárfaj.  

Méretre akár egy pulyka: Európa legnagyobb testű, repülni képes madaráról van szó. A kakasok testtömege akár a 10-15 kilót is elérheti, szárnyának fesztávolsága a 2,5 métert. A nyílt területek, füves puszták madara, és igencsak szereti a zavartalanságot.

Dürgő- és fészkelő helyeinek zavarása éppen ezért komoly veszélyforrás.

Pusztai madárról van szó, ami erősen kötődik a mezőgazdasági területeinkhez. Az intenzív mezőgazdasági termelés, vegyszerezés és a gépi munka elterjedése növekvő fenyegetést jelent. Különleges tulajdonsága, hogy hatalmas testtömege ellenére képes szárnyra kapni, a manőverezés azonban nem erőssége: évente legalább 10 madár pusztul el csak a felsővezetékeknek való ütközés miatt. A nyílt pusztához szokott túzok a zavarást nehezen viseli: a dürgő- és fészkelőhelyek nyugalma még messze nem biztosított.

Éppen ezért Egyesületünk elsődleges feladatának tekinti az dürgő- és költőhelyek nyugalmának biztosítását a túzokcsaládok érzékeny időszakában.

A „túzokbarát gazdálkodás” nem csupán e különleges madár számára hasznos, hiszen a túzok számos más pusztai madárfajjal osztozik az élőhelyen. Ha a legfontosabb hazai túzokos területeken sikerül a gazdálkodókkal együttműködnünk, hatalmasat léptünk előre a teljes pusztai életközösség megóvásáért, Magyarország egyedülálló természeti értékeinek védelméért.

Az egykori, illetve ismeretlen élőhelyek feltárásában hatalmas segítséget jelenthetnek az eseti megfigyelések is. Kérjük, ha túzokot észlel, vagy előfordulásáról tudomást szerez, jelezze felénk!

Mint annyi más természetvédelmi probléma esetében, a túzokállományt fenyegető veszélyek közül is a legvészesebb a tájékozatlanság, és az ebből adódó hibás döntések. Éppen ezért a legfontosabb, hogy minél többet tudjunk erről a madárról, amely igazi nemzeti büszkeség, de legalábbis az egyik legkülönlegesebb madár, amely körülöttünk él!

Kísérje figyelemmel és támogassa Ön is madárvédő munkánkat!

Az MME az Ön segítségével ezt teszi a túzokvédelem érdekében:

  • Képzési anyagokat fejlesztünk, elméleti és gyakorlati szakképzéseket tartunk a gazdákkal rendszeres kapcsolatban lévő szaktanácsadók részére
  • ​A gazdálkodói döntések hétterének feltárásához terepi kutatásokat végzünk (interjúzunk, kérdőívezünk, személyes beszélgetéseket folytatunk) társadalomkutatók bevonásával, hogy célzott javaslatokat tehessünk természetkímélőbb gazdálkodási módok kialakítására.
  • Elemezzük és lépést tartunk az agrotechnológiai fejlesztésekkel annak érdekében, hogy a gyors fejlődésre a természetvédelem is releváns válaszokat tudjon adni.
  • Természetvédelmi kutatásokat és monitoring akciókat végzünk: vizsgáljuk az  agrár-területeken végzett beavatkozások hatását az egyéb madárközösségeire; jeladókkal felszerelt túzokegyedekkel térképezzük fel  a túzok számára potenciálisan alkalmas élőhelyeket

Kérem, adományával csatlakozzon túzokvédelmi programunkhoz! 

  • Fontos, hogy minél többet tudjunk a túzok életmódjáról, és a hasznos tudást továbbadhassuk 1000 forinttal a madarak megfigyelését támogatja!
  • Az élőhelyek védelme kiemelt feladatunk. 2000 forinttal a puszták túzokfészkeinek biztonságát támogatja!
  • A madárbarát mezőgazdasági módszerek elterjesztése hosszú távú célunk. 5000 forinttal gazdafórumok szervezésében tud segíteni!


Tipikus túzokélőhely
(Fotó: Horváth Tibor)

Dürgéskor – a tyúkoknak imponálva – a túzokkakas kifordítja a tollait,
ilyenkor messziről egy óriási fehér gömbnek látszik. (Fotó: Motkó Béla)

Ezért fontos a gazdálkodók tájékoztatása a madárbarát gazdálkodási módokról. Alacsony sebességgel, vadriasztó lánc alkalmazásával ez a baleset valószínű elkerülhető lett volna a gépi kaszálás során (Fotó: Motkó Béla)​


Áramütött túzok (Fotó: Lóránt Miklós)


A vezetékek láthatóságát növeli ez a kis szerkezet. A legjobb megoldás azonban a légvezetékek földkábelre cserélése lenne. 
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

   

 

1.

Teljes összeg

2.

Ellenőrizze adatait

(Amennyiben adataiban változás következett be, kérjük, javítsa azokat!) (A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!

Fizetési opciók
 
[x] Kérem küldjenek részemre készpénz átutalási megbízást!