2009.11.13

Miért nehéz a harkályok elleni biológiai védekezés?

A madarak nem csak megjelenési formájukat, de mentalitásukat tekintve is sokfélék. Vannak közöttük nyugodtak, ilyen például a  rendkívül bizalmassá váló vörösbegy, de szép számmal akadnak "nehéz természetű" fajok is,  mint a: gémfélék, a kormorán vagy az utóbbi időben a falrongálásokról elhíresült harkályok, amint ezt egy rendkívüli YouTube videó is bizonyít.

 

Aki látott már sérülésből felgyógyulóban lévő, ideiglenesen kalitkába került harkályt vagy volt szerencséje madárgyűrűző táborban testközelben megfigyelni kézben tartott példányt, az  tudja, hogy ezek a madarak bizony elég "egyszerűen" és közvetlenül reagálják le a környezetváltozást. A kalitkában lévő harkályok a mászóágat, a gyűrűzéskor kézben tartottak az ember kezét ütik óraműszerű egyhangúsággal és nagy-nagy hatékonysággal.

Amint arról az elmúlt időszakban kénytelenek voltunk hírt adni, egyre több harkály okozta falrongálásról érkezik hír az ország egész területéről. A problémával foglalkozó oldalon részletesen kifejtjük, hogy a különböző riasztó eszközök, a biológiai védekezés nem alkalmas a probléma tartós és biztos kezelésére, mert a harkályokat a csoportra általánosan jellemző "megrögzött" viselkedés miatt nagyon nehéz eltántorítani attól, amit egyszer a fejükbe vettek. Ha éppen nem a mi hátunkon csattan az ostor, csak csodálni lehet ezeknek a madaraknak fanatizmust idéző eltökéltségét!

Ezt bizonyítják ezek a különleges, bár nagyon jellemző képsorok is. Az Amazonas
mentén készült felvételen egy, a hazai fekete harkályhoz hasonlóan nagytestű
fajt
még egy alkarnyi vastag, a madarat
többször megharapó kígyó sem tud távol
tartani a költőfájától (Forrás: YouTube)!

 

Ez az a jellemvonás, ami a harkályokat ilyen sikeressé tette a világban, és ez az az ok, ami miatt az MME a falrongálások kapcsán hangsúlyozni kénytelen, hogy a problémára egyedüli megoldást a harkálybiztos építési technológiák alkalmazása jelenthet.

Akit részletesebben érdekel a téma, esetleg maga is károsult, tájékozódhat a harkályok falrombolásával foglakozó oldalunkon. Tovább >>  

 

Kacsolódó oldalak

 

 

Orbán Zoltán